Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Pamięć ram dziwny problem mam 2 GB a system uzywa 1,5 GB (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Pamięć ram dziwny problem mam 2 GB a system uzywa 1,5 GB (rozwiązany) (/pamiec-ram-dziwny-problem-mam-2-gb-a-system-uzywa-1-5-gb-rozwiazany-3471-t)

Pamięć ram dziwny problem mam 2 GB a system uzywa 1,5 GB (rozwiązany) - damski75 - 04.01.2010 08:43

Witam

Mam taki problem a zarazem pytanie otóż posiadam laptopa który ma zamontowane 2GB pamięci ram DDR2.

Problem polega na tym, że siódemka wyświetla zainstalowane 2GB ram dostępne 1,5GB możecie mi wyjaśnić o co w tym chodzi?

Gdzie się podziewa to 512 brakującego ramu?

Dodam ze posiadam gadżet pokazujący użycie procka pamięci itd. i tam również pokazuje ze jest 1,5GB

W programie ccleaner jest info o 2GB ramu :/

Sam nie wiem o co w tym chodzi wy też tak macie?

jeżeli to nie jest normalne to jak problem rozwiązać?

Załączam screena: http://i47.tinypic.com/200sjzn.png

RE: Pamięć ram dziwny problem - grzechu - 04.01.2010 08:59

A karta graficzna czasem sobie nie podbiera tego RAMu?

RE: Pamięć ram dziwny problem - damski75 - 04.01.2010 09:09

No właśnie nie wiem

A wiesz może jak to sprawdzić?

RE: Pamięć ram dziwny problem - grzechu - 04.01.2010 09:15

Sprawdź jaką masz kartę graficzną i wszystko stanie się jasne Uśmiechnięty

RE: Pamięć ram dziwny problem - damski75 - 04.01.2010 09:25

Nvidia Geforce 8200m

Dobra zakładając, że to ona zżera ten ram to czy można samemu przydzielić jej zamiast 512 256?

Cz to coś by dało czy tylko pogorszy sytuację?

RE: Pamięć ram dziwny problem - stingear - 04.01.2010 10:49

System dodaje sobie dodatkowo według potrzeb pamięć do grafiki, więc się tym nie martw. Poza tym musi też używać pamięci do podtrzymania systemu, a 7-ka używa jej około 600MB (u mnie tyle bo antywirus i pasek multimedialny jeszcze).
Wiec przypuszczam, że grafika korzysta z tych swoich wbudowanych 256MB, a te 500MB to na utrzymanie systemu.
Jak potrzebuje(np. w grach) to wtedy sobie dokłada pamięci systemowej do grafiki i działa normalnie.
Więc się nie martw, wszystko jest jak najbardziej w normalnym porządku.
Pozdrawiam

RE: Pamięć ram dziwny problem - slump - 04.01.2010 19:15

Tak jak koledzy piszą, nie musisz się tym przejmować i na tym opierać, system sam sobie i dobrze zarządza pamięcią.

Jeśli się uprzesz to w biosie trzeba wyłączyć mapowanie pamięci, szukając na forum po hasłach 2GB 4 GB ram znajdziesz wiele tematów i wyjaśnień.

RE: Pamięć ram dziwny problem - damski75 - 04.01.2010 19:26

Ok dzięki wszystkim problem zatem rozwiązany Uśmiechnięty

Daje oczywiście 'pomógł'