System ładuje się tylko do pulpitu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: System ładuje się tylko do pulpitu (/system-laduje-sie-tylko-do-pulpitu-34638-t) |
System ładuje się tylko do pulpitu - floss - 20.07.2013 13:23 Witajcie, Mam następujący problem z Win7 Home Pro OA, a mianowicie system wstaje tylko do pulpitu, na którym jest myszka (reaguje na ruch), ale brak jest paska start oraz ikon. Nie reaguje na Windows+R ani na Alt+Ctrl+Del... System uruchamiałem z płyty jednak to nie pomaga. Pisze, że kopiuje pliki Windowsa, następnie, że system jest uruchamiany i znów pusty pulpit. Uruchomiłem z boota HIRENS, a następnie MiniWin XP, system kopiuje pliki i znów pokazuje tylko pulpit z Mini XP... Proszę o rady w rozwiązaniu problemu.... RE: System ładuje się tylko do pulpitu - thermalfake - 20.07.2013 15:11 Była robiona kopia zapasowa albo chociaż punkt przywracania ? Może system ubiła łatka, aktualizacja sterownika, infekcja, uszkodzony rejestr systemowy..... W trybie awaryjnym to samo ? Z WinRE (f8-> napraw komputer -> wiersz poleceń) wklep sfc/scannow do przeprowadzenia weryfikacji spójności plików systemowych. Wrzuć sobie jakiegoś starszawego hirka np wersję 9.x bo z doświadczenia zdarzało mi się raz na ileś przypadków iż nie dział poprawnie z wersjami od numeracji 10. Z jego poziomu a w zasadzie narzędzi trybu dos odpal memtest86 na parę godzin a potem mhdd i wykonaj diagnostykę dysku (opis know how w sieci znajdziesz). W najgorszym przypadku archiwizacja i przywracanie systemu ale teraz już będziesz wiedział aby okresowo wykonywać kopie i punkty przywracania. RE: System ładuje się tylko do pulpitu - floss - 20.07.2013 19:12 W tryb awaryjny niestety nie mogę wejść - załaduje się, ale nic nie wyświetla. WinRE nie mogę wejść - nie mam opcji "Napraw..." RE: System ładuje się tylko do pulpitu - thermalfake - 21.07.2013 12:59 A ctrl+shift+esc uruchamiające manager zadań ? Plik -> Nowe zadanie -> explorer.exe RE: System ładuje się tylko do pulpitu - floss - 24.07.2013 19:55 ctrl+shift+esc nie działa (nie reaguje) a drugie? Nic się nie ładuję, więc nie jestem w stanie... RE: System ładuje się tylko do pulpitu - thermalfake - 24.07.2013 20:46 Czyli system jest ubity na amen jeśli nawet task manager się nie uruchamia. To drugie jest poleceniem do uruchomienia powłoki z poziomu tegoż managera zadań. Jak już masz hirens'a to odpal z jego poziomu (minixp) w przeglądarce stronę esetu i pobierz plik online'owy skaner. W minixp masz też malwarebytes antimalware. |