Problem z dużym użyciem pamięci fizycznej ( 50%-60 %) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Problem z dużym użyciem pamięci fizycznej ( 50%-60 %) (/problem-z-duzym-uzyciem-pamieci-fizycznej-50-60-34612-t) |
Problem z dużym użyciem pamięci fizycznej ( 50%-60 %) - viserion - 19.07.2013 15:39 Witam ! Mam od dłuższego czasu problem z dużym użyciem pamięci fizycznej. Mój laptop: Asus X52J Wszelkie potrzebne informacje podam w postach. Coś strasznie pusto na tym waszym forum . Nikt nie jest chętny do pomocy? RE: Problem z dużym użyciem pamięci fizycznej ( 50%-60 %) - irocket - 20.07.2013 08:44 Powiem tak: u mnie na laptopie po 3 latach użytkowania system z uruchomionymi programami zabiera około 2,2 GB z 4 GB dostępnych, czyli około 55% pamięci. Świeży system dla przykładu zabiera około 1 GB pamięci. Dla mnie rozwiązania są 3: a) wyłączenie zbędnych usług i programów b) przywrócenie systemu z partycji recovery c) format systemu (jak masz oryginała) RE: Problem z dużym użyciem pamięci fizycznej ( 50%-60 %) - viserion - 20.07.2013 09:11 Mój laptop ma mniej niż 2 lata. Ostatnio robiłem format dysku C i od nowa Windows 7 Home premium więc nie mam na razie co wyłączać z tych programów i funkcji RE: Problem z dużym użyciem pamięci fizycznej ( 50%-60 %) - thermalfake - 20.07.2013 15:31 Wywalenie śmieciowego bloatware'u daje dużo. Skoro już odwiedziłeś monitor zasobów mogłeś chociaż pokazać też belkę Procesy z posortowanymi wpisami wg kolumny zadeklarowane. Uruchom msconfig i przejdź do dwóch zakładek robiąc zrzuty ekranowe: - uruchamianie - procesy (po kliknięciu "ukryj wszystkie usługi firmy MS") Jeśli chodzi o usługi to gotowy wzorzec do optymalizacji usług systemowych masz pod tym linkiem http://traxter-online.net/wp-content/uploads/2012/01/Domyslne-uslugi-windows-7.zip Interesuje cię plik z nazwą safe i home premium. Przed zaaplikowaniem tego do rejestru należy wykonać punkt przywracania. |