Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Przycinające się filmy - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Przycinające się filmy (/przycinajace-sie-filmy-3440-t)

Przycinające się filmy - Astacus - 02.01.2010 19:16

Witam, mam problem związany z filmami. Niedawno przeniosłem się z XP na Windows 7, wszystko jest elegancko tylko... jakiego kolwiek bym odtwarzacza nie użył to filmy nie chodzą płynnie... Lekko się zacinają co skutecznie zniechęca do oglądania. Zainstalowałem Win 7 codec pack tak jak kumpel - u innych jest bez zarzutu, u mnie się tną filmy. Instalowałem więc różne codecki: K- Lite codec paki i mega packi itp. ffdshowy itp. Spróbowałem też ze wszystkimi odtwarzaczami... Jedyny który mi w czymkolwiek pomógł to Best player, na nim nie tnie się ani trochę, chodzi płynniutko, ale tu znowuż nie mogę włączyć Full Screena Zły kiedy chcę to zrobić obraz staje w miejscu, albo wszystko jest czarne... Czy może mi ktoś pomóc?

RE: Przycinające się filmy - grzechu - 02.01.2010 19:20

Instalowanie tysięcy różnych kodeków prędzej zaszkodzi niż pomoże.
Pobierz sobie SMPlayer - posiada wbudowane kodeki, i działa bardzo dobrze. Ewentualnie VLC Player.

RE: Przycinające się filmy - stingear - 02.01.2010 20:06

Polecam SubEdit Player, co do jego instalacji to były już wątki na forum, a kodeki to zainstaluj DIVX Codec, RealAlternativ oraz QuickTimeAlternative

tutaj link do rozwiązania problemów z SubEdit na 7-ce: http://windows7forum.pl/problemy-z-sub-edit-playerem-porada-t-1864.html

RE: Przycinające się filmy - Astacus - 02.01.2010 22:57

Co do SMplayera to nawet nie zadziałał... pokazuje się błąd "Mplayer uległ uszkodzeniu" przeinstalowałem ponownie i jest to samo. Co do VLC playera jest tak samo jak było (nie wspomniałem o tym że gdy ruszam myszą to film chodzi płynnie, gdy przestaję znowu się tnie). Z subeditem też wykonałem wszystko krok po kroku, odpala się z błędem, na dodatek jest bardzo małe okno przy odpalaniu, ale mniejsza o to, jest tak samo - przycina się.:-/

RE: Przycinające się filmy - slump - 02.01.2010 23:03

Musisz odinstalować wszystkie kodeki i przeczyścić system po takim śmietniku, i dopiero patrzeć czy jest lepiej. Przy od instalowaniu kodeków usuwaj tez ich ustawienia jeśli będzie taka możliwość.

RE: Przycinające się filmy - grzechu - 02.01.2010 23:07

Z doświadczenia wiem, że K-Lite potrafi nieźle nabrudzić w systemie. Często samo odinstalowanie nic nie daje i trzeba reinstalować system. Jak już zrobisz to co radzi slump, spróbuj SMPlayer'a bez instalacji jakichkolwiek kodeków.

RE: Przycinające się filmy - Astacus - 03.01.2010 00:13

Wiecie, może i racja, ale jest cały czas tak samo, jak nie miałem żadnych kodeków to uruchomiłem Windows media Playera i było tak samo ,po tych wszystkich zabiegach jest niezmiennie dosłownie... ciągle się zacina w taki sam sposób. No ale będę kombinował...

RE: Przycinające się filmy - grzechu - 03.01.2010 00:15

Sprawdź jak filmy będą działać na Linuksie LiveCD, dowiesz się czy to problem sprzętowy czy systemowy.

RE: Przycinające się filmy - slump - 03.01.2010 00:23

Może zaktualizuj sterowniki, od karty graficznej. I piszesz o przesiadce. Jak ona wyglądała aktualizacja XP do 7 czy czysta instalacja od zera? Ile masz ranu i jaki procek?

RE: Przycinające się filmy - Bogdan666ing - 03.01.2010 16:14

U mnie problem zniknął po zmianie w ustawieniach w odtwarzaczu (u mnie AllPlayer) Wyjście wideo z EVR(domyślnie) na Overlay mixer

RE: Przycinające się filmy - Lalik - 04.01.2010 12:05

Głównymi pyrzyczanami takich przycięć skoro masz je na wszystkim po instalacji czystego systemu może być bądź sterownik, lub zwyczajnie za słaby komputer, XP pochłania dużo mniej ramu od 7 a jeśli masz go mało zwyczajnie może się ciąć. Jeśli ramu masz wystarczającą ilość spróbowałabym po tych eksperymentach zainstalować na czysto 7 zainstalować sterowniki, uaktualnić je np drivermaxem, zainstalować odtwarzacz ja np używam bestplayera i z jego pomocą pobrać i zainstalować kodeki. BestPlayer proponuje paczkę K-Lite po takiej instalacji działa wszytko łącznie z wysoką rozdzielczością HD i na żadnym z plików nie występuje problem z przycinaniem.