Rozwiązany Tryb DMA - czy ustawiać dla urządzeń podpiętych pod SATA? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Rozwiązany Tryb DMA - czy ustawiać dla urządzeń podpiętych pod SATA? (/tryb-dma-czy-ustawiac-dla-urzadzen-podpietych-pod-sata-34372-t) |
Tryb DMA - czy ustawiać dla urządzeń podpiętych pod SATA? - tomik1968 - 07.07.2013 18:31 Witam Zainstalowałem Windows 7 przy użyciu chipsetu AHCI (Dyski HDD SATA + Nagrywarka DVD SATA). Zauważyłem że przy dyskach twardych i nagrywarce, dokładnie: Zarządzanie komputerem - Kontrolery IDE ATA/ATAPI - ATA Channel X - Właściwości - Ustawienia zaawansowane - Właściwości urządzenia - jest zaznaczone "Włącz DMA". Czy ta funkcja powinna być włączona dla HDD i nagrywarki? Pozdrawiam RE: Tryb DMA - thermalfake - 07.07.2013 18:58 Jak jest wszystko OK to nie ruszaj. Nie ma chipsetu AHCI. AHCI to jeden z trybów pracy kontrolera SATA (obsługujący urządzenia z takim interfejsem). RE: Tryb DMA - tomik1968 - 07.07.2013 19:04 Dzięki za szybką reakcję, przepraszam, oczywiście że nie ma chipsetu AHCI, źle się wyraziłem. Gdzieś czytałem że urządzenia podpięte pod SATA nie obsługują DMA, stąd moje pytanie. pzdr |