Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela (/czy-mozna-podlaczyc-sie-do-sieci-bez-zgody-wlasciciela-3422-t)

Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - Nostromo - 01.01.2010 17:56

W okolicy mam kilka sieci zabezpieczonych WPA, WPA2- Personal i otwartych, czy mogę "bezkarnie" się do którejś z nich podłączyć, to nie jest trudne...

RE: Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - grzechu - 01.01.2010 18:01

Jest to nielegalne.
Art. 267. i Art. 269a. Kodeksu Karnego

RE: Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - Nostromo - 01.01.2010 19:21

Nie mam zamiaru hakować kont , czy też ingerować w czyjeś ustawienia, ot chciałoby się skorzystać z neta w miejscu gdzie nie ma dostępu do sieci, a co jeśli sieć jest niezabezpieczona, rozumiem to jako zaproszenie do korzystania, takich pełno na naszych osiedlach i wioskach...art.267 par.1 KK. odnosi się do nieuprawnionego uzyskania informacji, hacingu.

RE: Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - grzechu - 01.01.2010 20:30

Nie ma znaczenia, że sieć nie jest zabezpieczona hasłem, ktoś jest właścicielem tej sieci i ktoś płaci pieniądze, żeby ten internet mieć. Ten kto z takiej sieci skorzysta bez wiedzy właściciela, robi to nielegalnie.
To tak jakby zostawić otwarty, czyli niezabezpieczony samochód, nieładnie by było nim odjechać, tylko dlatego, że nie jest zabezpieczony Cwaniak

Cytat:art.267 par.1 KK. odnosi się do nieuprawnionego uzyskania informacji
Czyli do sytuacji, o którą pytasz.

RE: Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - nieboraku - 01.01.2010 20:52

Dokładnie - ostawisz otwartu dom, ktoś do niego wejdzie, napije się czegoś z Twojej lodówki, coś zje, może się prześpi, a później sobie pójdzie. W sumie nic złego się nie stało Zadowolony... Pomijam kwestię, że ktoś płaci za net, być może jest rozliczany z GB, a ktoś najnormalniej w świecie w tym momencie podkrada dozwolony download.

RE: Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - ampa - 01.01.2010 21:36

kKo nie zabezpiecza swoich sieci hasłem to może stracić, a może jesteś w zasięgu darmowej sieci która jest dostępna w centrach niektórych miast.

RE: Czy można podłączyć się do sieci bez zgody właściciela - grzechu - 01.01.2010 21:56

Tzw hotspot, tylko one są zazwyczaj odpowiednio opisane.
Pomijając jeszcze kwestie prawne, podłączanie się pod nieznajome, niezabezpieczone sieci, nie jest bezpieczne. Ty się cieszysz, że masz neta za free i sobie korzystasz, a właściciel sieci cieszy się, że znalazł potencjalną ofiarę, która na prawo i lewo rozdaje swoje loginy i hasła. Wbrew pozorom takich sieci nie brakuje.