Dwa Windows'y7 na dwóch dyskach- jak poprawnie usunąć stary - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Dwa Windows'y7 na dwóch dyskach- jak poprawnie usunąć stary (/dwa-windows-y7-na-dwoch-dyskach-jak-poprawnie-usunac-stary-33928-t) |
Dwa Windows'y7 na dwóch dyskach- jak poprawnie usunąć stary - maxcv5123 - 19.06.2013 23:04 Witam, Podłączyłem nowy dysk i zainstalowałem na nim Windows'a 7, na starym dysku również mam Windows 7. Teraz podczas uruchamiania mam do wyboru dwa systemy - loguję się na ten nowy i chcę usunąć starego windows'a 7. Jednak nie wiem jak to prawidłowo zrobić? czy wystarczy sformatować partycję ze starym systemem? próbowałem ale pojawia się komunikat: "system Windows nie był w stanie dokończyć formatowania". Bardzo proszę o pomoc. RE: Dwa Windows'y 7 - usunąć jeden - thermalfake - 22.06.2013 08:42 Jeśli miałeś zamiar usunięcia systemu ze starego dysku to przy instalacji tamten dysk trzeba było odpiąć bo na nim domyślnie dopisał się rozruch do magazynu BCD. Odepnij poprzedni, włóż nośnik instalacyjny, uruchom instalator i kiedy pojawi się pierwsza plansza wciśnij "Napraw komputer" a potem narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania. Pamiętaj aby w biosie potem przy podpięciu starego hdd zmienić kolejność bootowania dysków (hdd boot sequence) bo inaczej może znów wykonywać rozruch ze starszego. Narzędzi (aplikacje partycjonujące) do formatowania partycji/dysków są tysiące. |