Tabletki i tatuaże z hasłem? Google już nad tym pracuje - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f) +---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f) +---- Wątek: Tabletki i tatuaże z hasłem? Google już nad tym pracuje (/tabletki-i-tatuaze-z-haslem-google-juz-nad-tym-pracuje-33551-t) |
Tabletki i tatuaże z hasłem? Google już nad tym pracuje - Portator - 01.06.2013 06:03 Była szefowa agencji DARPA, Regina Dugan nadzoruje obecnie dwa nietypowe projekty w Motoroli - firmy, która od jakiegoś czasu jest właśnością Google'a.
Podczas konferencji D11, była szefowa DARPA opowiedziała o nowej wizji przyszłości. Przyszłości, w której zamiast wpisywania skomplikowanych haseł i innych uciążliwych metod autoryzacji, będziemy logować się do systemów Google'a za pomocą tatuaży i... tabletek. -To nie są rzeczy, które trafią do produkcji w najbliższym czasie, jednak nasze badania pokazują, że Motorola odzyskuje pewność siebie. Powiedziała Regina Dugan demonstrując jeden z prototypów elektronicznego tautażu, umieszczony na jej przedramieniu. Kolejnym sposobem potwierdzenia naszej toższamości w sieci mają być tabletki, umożliwiające tzw "witaminowe uwierzytelnianie". Zasada działania wydaje się być prosta: wystarczy połknąć pigułkę, a ta, zasilana kwasami żołądkowymi zacznie emitować 18-bitowy sygnał, który zmieni nasze ciało w hasło dostępu. Dugan pytana o ryzyko nadzorowanych przez nią badań i kontrowersje, które mogą one wzbudzić wśród konsumentów odpowiedziała krótko: -Jeśli wprowadzając innowacje, chcesz odnieść klęskę, unikaj ryzyka. Nuda to największy wróg innowacji. Za: chip.pl |