![]() |
Nagrywarka Blu-ray problemy z czytaniem DVD lub sterownikami - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Nagrywarka Blu-ray problemy z czytaniem DVD lub sterownikami (/nagrywarka-blu-ray-problemy-z-czytaniem-dvd-lub-sterownikami-33413-t) |
Nagrywarka Blu-ray problemy z czytaniem DVD lub sterownikami - sybic - 26.05.2013 19:14 Nowo zakupiona nagrywarka Blu ray LG BH16NS40. Płyty Blu ray nagrywa i czyta, jest jednak problem polegający na tym, że nie czyta płyt DVD i CD, a żeby było ciekawiej, czasami czyta. Nie udało mi się jeszcze ustalić kiedy tak się dzieje. Ale regułą jest, że nie czyta kiedy akurat tego bardzo potrzebuje ![]() We właściwościach sterowników jest tak : "To urządzenie działa poprawnie" "System Windows nie uruchomił pokrewnego sterownika urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej, kliknij kartę Sterownik, a następnie kliknij przycisk Szczegóły sterownika" W szczegółach jest to : C:\Windows\system32\DRIVERS\cdrom.sys Już sam nie wiem, czy w sterach wszystko jest OK… ale na stronie producenta nie ma żadnych sterowników. Czy Windows7 w ogóle jest w stanie uciągnąć taką nagrywarkę? RE: Nagrywarka Blu-ray problemy z czytaniem DVD lub sterownikami - peciaq - 26.05.2013 22:03 Reklamacja. Najwidoczniej jest po prostu uszkodzona. RE: Nagrywarka Blu-ray problemy z czytaniem DVD lub sterownikami - thermalfake - 27.05.2013 22:39 Z tą reklamacją to mym pochopnie nie zaczynał. Pytanie podstawowe - czy z konkretnym nośnikiem się tak dzieje, że raz czyta a raz nie czy po prostu w zależności od tego jaki producent stworzył nośnik (miejcie na uwadze, że np jakiś model płytki może być wytwarzany przez kilku podwykonawców w różnych fabrykach). Nie każdy model napędu zawsze świetnie będzie pracował z każda płytą. Proszę sprawdzić czy producent udostępnia firmware. W miarę prosty test bez zaangażowania systemu operacyjnego - załatw sobie dowolne distro systemu ratunkowego livecd - bootowalne cd/dvd -> to już pierwszy test. Jak się system załaduje do ram można wsadzić po kolei nośniki i sprawdzać czy odczyt zawartości przebiega prawidłowo czy też nie. W zasadzie raczej powinienem odesłać na stare i dobre forum cdrinfo.pl RE: Nagrywarka Blu-ray problemy z czytaniem DVD lub sterownikami - sybic - 28.05.2013 07:27 Wydaje mi się, że tak dzieje się z każdymi nośnikami i generalnie chodzi o odczyt. Jeśli płytki nie widzi to jeszcze nic strasznego, ale problem jest gdy już zaczyna czytać. Gdy mu "odbija" w trakcje odczytu pliku, to po prostu wypełnia go znakami #0 (zero) chyba. Muszę przyznać, że napęd jest niezły jeśli chodzi o odczyt starych i sfatygowanych nośników. Miałem w swojej kolekcji sporo płyt audio, oryginalne i CD-R robione 17 lat temu, z którymi mój DVD-Asus oprogramowaniem Exact Audio Copy zwyczajnie nie dawał rady. Napęd LG BH16NS40 odczytuje je bez problemu, jednak albo z prędkością x350 wyrzuci pusty obraz płyty, albo w połowie zapełniony. Muszę próbować kilka razy, aż "zaskoczy". Gdyby ów problem występował ze starymi i porysowanymi płytkami to ok, ale z nowymi też tak czasami jest. |