Niska prędkość wi-fi. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Niska prędkość wi-fi. (/niska-predkosc-wi-fi-33282-t) |
Niska prędkość wi-fi. - zowu - 21.05.2013 16:10 Witam, problem dość często poruszany, ale jak dotąd nie udało mi się znaleźć sensownego rozwiązania, otóż prędkość internetu 'po kablu' jest znacznie wyższa niż przy połączeniu laptopa przez wi-fi (chodzi tu oczywiście o ten sam laptop). Wi-fi wygląda następująco: Prędkość pobierania: 6,36 MB/s Po kablu: Prędkość pobierania: 38,70 MB/s Karta sieciowa: Intel® WiFi Link 5100 AGN (zainstalowane najnowsze sterowniki, sprawdzałem na innych, zero poprawy) Router: TL-WR340G (wgrany aktualny firmware, ustawiony na 54Mbps (802.11g), skakałem po kanałach, minimalna różnica) Wyłączałem również kompresje RDC, jednak transfer po tym zabiegu spadł a ping znacznie wzrósł, wiec powróciłem do starych ustawień. Jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc! RE: Niska prędkość wi-fi. - Magnetar - 21.05.2013 17:57 Nie udało się znaleźć, bo go nie ma. Transfer po wifi nieodbiegający od normy, wręcz przeciwnie, niektórzy przy 802.11g nie są wstanie wyjść poza 2 MB/s - także szukasz dziury w całym. Niestety wifi tak ma, nawet drogi super router bezprzewodowy nie gwarantuje Ci wysokich transferów, bo będzie wokół mnóstwo innych sieci, które będą zakłócać i na nic się zda wydawanie niemałych pieniędzy. RE: Niska prędkość wi-fi. - thermalfake - 21.05.2013 19:19 Już na wstępie mogę powiedzieć, że źle oznaczasz prędkości. Ten TP-Link posiada switch w standardzie ethernetowym 10/100Mb/s (megabit/s) więc maksymalnie jest to 12.5MB/s (100 dzielone przez 8, megabajt/s). Przy 38.7MB/s (megabajtach.s) musiałbyś mieć zarówno sieciówkę w laptopie jak i specyfikację portów na routerze w standardzie Gigabit Ethernet (1000Mb/s) Przy bardzo dobrych wiatrach na WLAN-ie realna prędkość to połowa (a nawet mniej) wartości specyfikacji czyli z 802.11g 54Mb/s (6MB/s) jest do 3MB/s. Jeżeli łącze masz na te 40Mb/s to prędkość ethernetem nie wyniesie więcej jak 5MB/s a po wifi 2-2.5MB/s. |