Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Narzędzie do naprawy zamiast startu samego systemu - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Narzędzie do naprawy zamiast startu samego systemu (/narzedzie-do-naprawy-zamiast-startu-samego-systemu-33253-t)

Narzędzie do naprawy zamiast startu samego systemu - Zibi1 - 20.05.2013 08:55

Witam
po próbie na naprawy Win7, komputer cały czas uruchamia się narzędziem do naprawy systemu z komunikatem ze nic nie może naprawić i tak cały czas. nie ma możliwości dostępu do systemu. można mu to jakoś wyłączyć by spróbował się uruchomić normalnie ?

RE: narzędzie do naprawy systemu zamiast startu widows - thermalfake - 26.05.2013 10:13

Przy starcie klawisz F8 który uruchomi zaawansowane opcje rozruchu i wybrać tryb awaryjny lub ostatnią dobrą znaną konfigurację. To jest najprostsze i najszybsze rozwiązanie dla nieobeznanej osoby. Jak się włącza narzędzie do naprawy wypadało by pokazać na fotkach wyniki tejże naprawy.
Ogólnie należało by zdiagnozować co jest przyczyną tej usterki - problem sprzętowy typu dysk twardy a może uszkodzony rejestr systemowy co też nie jest rzadkością czy też nieprzewidziane działanie aplikacji do szeroko pojętej optymalizacji systemu.
Narzędzi do testowania dysku bez konieczności posiadania działającego systemu jest wiele - płyty ratunkowe z narzędziami do diagnostyki np hirens boot cd.
Można takę uruchomić nośnik instalacyjny, wcisnąć Shift+F10 i dostać się do WinRE a tam w konsoli wpisać
sfc /scannow który sprawdzi integralność plików systemowych.

RE: Narzędzie do naprawy zamiast startu samego systemu - Zibi1 - 27.05.2013 07:05

Witam
dzięki za wskazówki
wszystko już działa.
F8 przy starcie systemu nie chciało załapać, narzędzie do naprawy systemu wywalało tylko ze nic nie może naprawić odpaliłem WinRE jak i Hirens poszperałem po dysku i nic nie mogłem namierzyć ze jest uszkodzone. Wyczyściłem partycje d: i na niej zainstalowałem drugi system i po tym zabiegu można było już odpalać jeden i drugi system.

Narzędzie do naprawy zamiast startu samego systemu (rozwiązany) - peciaq - 27.05.2013 09:50

Wątek rozwiązany.