![]() |
Rozwiązany ICS na więcej niż jeden komputer - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozwiązany ICS na więcej niż jeden komputer (/ics-na-wiecej-niz-jeden-komputer-3321-t) |
ICS na więcej niż jeden komputer - mrfire - 27.12.2009 20:32 Witam, Mam problem z udostępnieniem połączenia na więcej niż jeden komputer. Do PCeta podłączona jest netia z modemu pod USB. Ów PCet posiada dwie karty sieciowe (zintegrowaną i PCI), pod te karty podłączone są skrętką 2 laptopy, niestety mam problem z udostępnianiem połączenia na oba w tym samym czasie. Przy konfiguracji ICS spod właściwości połączenia dial-up dostępna jest lista rozwijana, gdzie wybrać mogę jedynie jedno z dostępnych połączeń lokalnych jako docelowe z dostępem do internetu. Moje pytanie jest następujące - czy zwyczajnie niedowidzę i przeoczam opcję dzielenie na więcej niż jedną kartę czy 'siódemka' nie daje takiej możliwości? W przypadku opcji drugiej w jaki sposób osiągnąć pożądany efekt? Pozdrawiam mrfire RE: ICS na więcej niż jeden komputer - slump - 28.12.2009 01:51 Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w switha lub router? RE: ICS na więcej niż jeden komputer - HrabiaHodon - 28.12.2009 14:32 W tym przypadku w grę wchodzi tylko i wyłącznie router. Musiałbyś zainstalować oprogramowanie, które zamieni twój komputer na router. Tylko w takim przypadku będzie można zarządzać łączem. Problem polega na tym, że w twoim przypadku urządzeniem brzegowym jest modem pod USB. RE: ICS na więcej niż jeden komputer - mrfire - 28.12.2009 14:41 Jasne że lepiej, łatwiej, bezproblemowo, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem byłoby zakupić router, ale mnie interesuje konkretnie to rozwiązanie ![]() RE: ICS na więcej niż jeden komputer - kristopher0725 - 28.12.2009 16:55 Nie wiem czy to jest możliwe bo się tak super nie znam na polaczeniach sieciowych ![]() Komp główny z połączeniem usb ma neta jak piszesz...ok powinno byc ip na automatycznie.. teraz chcesz udostępnić neta 2 laptopom z sieciowki...może zrobić połączenie mostkowe 2 kart i tym sposobem udostępnić mostkowi internet z usb..oczywiście nie próbowałem tego chociaż spróbuje na przykładzie zmostkowania wifi i lanu na płycie głównej...zobaczymy czy będzie net tu i tu ![]() Tak właśnie szybko sprawdziłem tak jak pisałem....neta miałem tu i tu,tylko ze mam jednego laptopa wiec sprawdziłem tak ze zmostkowalem kartę wifi z sieciowka na płycie głównej i najpierw połączyłem się przez wifi,wsio oki działało a potem odłączyłem i na sieciowce przez rj-45...tez ok ![]() ![]() ![]() po za tym wpisz wgogle WinGate, WinRoute, Sygate Office lub Home Network ![]() RE: ICS na więcej niż jeden komputer - mrfire - 01.01.2010 20:56 'Może i specem od sieci nie jesteś', ale głowę na karku z całą pewnością masz. Wszystko działa jak tralala. Problem rozwiązany. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam |