Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jak utworzyć partycję pod drugiego Windowsa ? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Jak utworzyć partycję pod drugiego Windowsa ? (/jak-utworzyc-partycje-pod-drugiego-windowsa-33111-t)

Jak utworzyć partycję pod drugiego Windowsa ? - GumasX - 13.05.2013 15:30

Witam
Posiadam dwie partycje (C i D).
Na dysku C posiadam zainstalowanego Windows 7, a dysk D jest sformatowany i nic na nim nie mam.
Chciałbym podzielić dysk D, tak aby zabrać od niego ~50Gb pamięci na trzecią partycję (np. E), na której chciałbym zainstalować Windowsa XP (chcę mieć dwa Windowsy na raz, abym miał przy starcie laptopa wybór, który system chcę uruchomić). Czy tak da radę ?

W załączniku dodałem sytuację partycji z "Mój Komputer" oraz "Zarządzanie dyskami".

Pozdrawiam

RE: Jak utworzyć partycję pod drugiego Windowsa ? - Nostromo - 13.05.2013 21:10

U góry tej strony znajdź: Szukanie zaawansowane>otwórz, wpisz np. Windows XP obok Windows7, zaznacz szukaj tylko w tytułach naciśnij przycisk Szukaj, analogicznie Podział partycji , analogicznie Partycje w Lenovo itd itp.
Krótko mówiąc zadaj sobie trud i popracuj samodzielnie. Takie i podobne tematy były wielokrotnie poruszane i rozwiązane na forum.

RE: Jak utworzyć partycję pod drugiego Windowsa ? - thermalfake - 19.05.2013 21:57

Zrobić na płytkach recovery.
Usunąć partycję Lenovo a na jej miejsce utworzyć dwie partycje logiczne (nie podstawowe bo inaczej piątej już nie utworzy). Najlepiej zrobić to np Partition Wizardem czy Easeus Partition Master'em. Wystrzegać się Partition Magic'a.
Na obrazku pierwsza partycja to partycja zastrzeżona z WinRE a ostatnia to partycja z recovery - nie ruszać.