Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany FreeNAS 8 nie widzi całości zainstalowanego RAMu - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Rozwiązany FreeNAS 8 nie widzi całości zainstalowanego RAMu (/freenas-8-nie-widzi-calosci-zainstalowanego-ramu-32957-t)

FreeNAS 8 nie widzi całości zainstalowanego RAMu - pranar - 07.05.2013 09:55

Postawiłem niedawno serwer plików z systemem FreeNAS 8.3.1. Wiedząc o tym, że jego wymagania co do RAMu są dość wysokie (wewnątrz zainstalowałem 6 dysków po 2 TB każdy, 5 z nich to macierz RAID-5, zawartość to głównie pliki muzyczne, trochę filmów, oraz zdjęcia i dokumenty), wsadziłem dwie kości po 4 GB. Niestety, o ile BIOS widzi tą ilość, FreeNAS pokazuje tylko 3,5 GB. Dodam że procesor wewnątrz serwera ma architekturę 64 bit, a zainstalowany FreeNAS 8.3.1 to również wersja 64 bit.
Kości te na pececie z Windows 7 Pro 64 bit mają wielkość ponad 7 GB.
Pewien jestem również, że płyta główna serwera obsługuje ten rodzaj pamięci - DDR3, co wynika ze wskazań BIOSU, jak już wcześniej nadmieniałem.
Proszę o podpowiedź co zrobić, aby całość RAMu była wykorzystana.

--------------------------------------

...problem rozwiązany...
Zainstalowałem nowszą wersję FreeNAS-9.1.0-ALPHA-496c-46b-x64 i widać nawet 8137MB RAMu.

FreeNAS 8 nie widzi całości zainstalowanego RAMu (rozwiązany) - DamiaX - 19.05.2013 08:35

Wątek rozwiązany.