Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Przeniesienie programów między partycjami/systemami. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Przeniesienie programów między partycjami/systemami. (/przeniesienie-programow-miedzy-partycjami-systemami-32816-t)

Przeniesienie programów między partycjami/systemami. - autodidact - 30.04.2013 16:33

Witam!
Postanowiłem "pobawić" się moim laptopem, troszkę go przyspieszyć itp. Niestety cierpliwość komputera skończyła się kiedy zacząłem majstrować przy msconfig i podczas uruchamiania otrzymywałem pięknego bluescreena. Jako że miałem win7 na płycie to zainstalowałem go na innej partycji, uruchomiłem i stamtąd zmieniłem błędne ustawienia. Niby wszystko już działa normalnie, ale zdecydowałem, że chciałbym pozostać przy nowo zainstalowanym systemie. Mam jednak pewien dylemat. Szczerze mówiąc nie chce mi się znów instalować i konfigurować wszystkich programów od początku. Czy istnieje możliwość żeby po prostu przenieść te programy z partycji A(stary system) na partycję B(nowty system)? Czy jednak zmuszony będę wszystkim zajmować się od nowa?

WAŻNY SZCZEGÓŁ: Ów stary system to Win7 Home Premium SP1 64-bit, a nowy to Win7 Professional SP1 64-bit

RE: Przeniesienie programów między partycjami/systemami - Zguba25 - 01.05.2013 11:02

Skąd ściągany Windows ?

RE: Przeniesienie programów między partycjami/systemami - autodidact - 01.05.2013 14:48

Stary system był oczywiście "zamontowany" fabrycznie, a ten nowy jest ściągnięty ze sklepu z oprogramowaniem dla studentów elbląskiej uczelni.

[LINK]

RE: Przeniesienie programów między partycjami/systemami - thermalfake - 01.05.2013 17:09

Samych aplikacji metodą kopiuj-wklej nie ma co kopiować bo i tak większa część się nie uruchomi - przy instalacji informacje o ich konfiguracji są zapisywane w rejestrze systemowym (jedna z fundamentalnych podstaw działania systemu, to już nie to samo co kiedyś MS-DOS).
W starym systemie można włączyć narzędzie Łatwy transfer (wystarczy w start zacząć wpisywać część frazy czyli łatwy i pojawi się wynik wyszukiwania) i przenieść:
- konta użytkowników
- dokumenty
- pocztę
- muzykę
- zdjęcia
- ulubione

Z aplikacjami z tego co wiem radzi sobie płatny Laplink PC mower -> http://www.laplink.com/index.php/individuals/pcmover-for-windows-8/feature-overview

RE: Przeniesienie programów między partycjami/systemami - autodidact - 01.05.2013 17:32

Z większością się juz uporałem. Niemniej wciąż mam pewien problem. Czy możliwym jest aby z tego fabrycznego Windowsa przenieść pakiet office(który również był wbudowany) na tego świeżego?

RE: Przeniesienie programów między partycjami/systemami - thermalfake - 01.05.2013 20:02

Nie masz takiego prawa, tamten office (zapewne starter) był integralną częścią całego oprogramowania OEM jakie udostępnia producent dla sprzętu.

RE: Przeniesienie programów między partycjami/systemami - autodidact - 02.05.2013 14:57

No cóż.. Mówi się trudno. To w sumie rozwiązuję ostatni problem w tym przypadku. Dziękuję bardzo za czas, chęci i pomoc!

Pozdrawiam.

Przeniesienie programów między partycjami/systemami (rozwiązany) - peciaq - 02.05.2013 20:49

Wątek rozwiązany.