![]() |
Nie można uruchomić systemu: błąd krytyczny Kernel-Power; kod 41 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Nie można uruchomić systemu: błąd krytyczny Kernel-Power; kod 41 (/nie-mozna-uruchomic-systemu-blad-krytyczny-kernel-power-kod-41-32708-t) |
Nie można uruchomić systemu: błąd krytyczny Kernel-Power; kod 41 - PrinceHelheim - 25.04.2013 12:52 Od kilku dni mam problem z komputerem, mianowicie system nie uruchamia się, a po logo Windows ekran robi się czarny i dioda CPU się wyłącza i sporadycznie miga. System da się uruchomić w trybie awaryjnym. W dzienniku zdarzeń znalazłem, że po każdym zamknięciu systemu występuje błąd krytyczny Kernel-Power id 41 z parametrami: BugcheckCode 0 BugcheckParameter1 0x0 BugcheckParameter2 0x0 BugcheckParameter3 0x0 BugcheckParameter4 0x0 SleepInProgress false PowerButtonTimestamp 0 Próbowałem naprawy z SFC.exe i robiłem clean boot, ale nie pomaga. Co się okazuje, wystarczy uruchomić system w trybie awaryjnym i od razu dać opcję "Uruchom ponownie" wtedy system startuje normalnie w normalnym trybie (nie muszę przywracać systemu, ani zmieniać żadnych opcji systemowych). Windows ma jakby problem z bezpośrednim wystartowaniem. Korzystam z Windows 7 Professional 64-bit. Nie wiem, czy to może być przyczyną, ale w momencie awarii pierwszy raz od kilku miesięcy nie podłączyłem zasilacza do laptopa i komputer ruszył bezpośrednio z baterii i od razu był problem z uruchomieniem. RE: Nie można uruchomić systemu: błąd krytyczny Kernel-Power; kod 41 - thermalfake - 28.04.2013 16:21 Skoro założyłeś już wątek http://windows7forum.pl/system-nie-wlacza-sie-czarny-ekran-po-logo-win7-przywracanie-nie-pomaga-32621-t i temat dotyczy tej samej usterki to dlaczego nie kontynuujesz w starym wątku tylko mnożysz kolejne. Poza tym laptop nie ma diody CPU - to jest dioda informacyjna pracy dysku twardego. To co dopisałeś utwierdza mnie w przekonaniu, że obraz systemu który wykonałeś ma feler tzn przy normalnym zamykaniu (nie w trybie awaryjnym) następuje każdorazowo nieprawidłowe jego zamknięcie co wywala błąd dziennika zdarzeń event id 41 o nieczystym zamknięciu (przeważnie ten błąd jest kiedy system zrobi samoistny reset). Czym to było zasilane nie ma tu znaczenia. RE: Nie można uruchomić systemu: błąd krytyczny Kernel-Power; kod 41 - PrinceHelheim - 28.04.2013 21:40 Prosiłem moderatora o usunięcie poprzedniego tematu, ponieważ znalazłem coś nowego dotyczącego problemu, a nie chciałem kontynuować w temacie, który kilka osób już widziało i nie odpowiedziało, bo nikt nie widziałby zaktualizowanego posta. W każdym razie, w nawiązaniu do odpowiedzi z pierwszego tematu. Ostatnio wyłączyłem w harmonogramie zadań coś takiego jak RacTask i nagle system zaczął odpalać się normalnie, niestety dzisiaj znowu nie włączył się normalnie. Co w takim razie powinienem zrobić dokładnie po wypaleniu Recovery Disk? Niestety nie znam się na komputerach na tyle, żeby zrozumieć w 100% to, co napisałeś. Czy wystarczy, że odpalę płytę i wybiorę Startup Repair? Czy nie stracę żadnych danych? |