Laptop Asus F5SL - długie BOOT'Testy - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Inne (/inne-11-f) +--- Dział: Hydepark (/hydepark-18-f) +--- Wątek: Laptop Asus F5SL - długie BOOT'Testy (/laptop-asus-f5sl-dlugie-boot-testy-3219-t) |
Laptop Asus F5SL - długie BOOT'Testy - stingear - 22.12.2009 09:31 Witam, Mam mały problem, a mianowicie chodzi mi o to, że czasami muszę długo czekać na ekran powitalny kompa(nie Windows, tylko powitalny z Logo ASUS na samym początku po naciśnięciu guzika Power), czasami zaskakuje od razu, a czasami trochę długo. Poza tym reszta w porządku. Zaktualizowałem bios i nadal to samo. Wie ktoś co może być tego przyczyną? Z góry dzięki Pozdrawiam RE: Laptop Asus F5SL - długie BOOT'Testy - damian-Win2000 - 22.12.2009 17:20 Ustaw "quick boot" (ale nie wiem czy coś takie go masz bo ja nie widziałem BIOS od lat 6/7 (jak miałem normal PC to nigdy nie zaglądałem a teraz nie mam BIOSu tylko HP unliniti) mimo wszystko nie zaszkodzi sprawdzić czy masz taką funkcje RE: Laptop Asus F5SL - długie BOOT'Testy - slump - 23.12.2009 01:22 To tylko jedna z możliwości. Nie uruchamiaj ekrany powitalnego, jeśli jest opcja to nie wykonuj pełnego testu post, wyłącz szukanie bootloadera w sieci i wiele innych. Po prostu przejrzyj biosa i instrukcje do niego. Jest prosta. RE: Laptop Asus F5SL - długie BOOT'Testy - stingear - 23.12.2009 08:52 Przejrzałem bios i wszystko inny, wyłączyłem co się dało ale dalej to samo. Może niedokładnie wytłumaczyłem swój problem. Chodzi o to że po naciśnięciu guzika zasilania, a momentem zapalenia się diod kontrolnych dysku i uruchomieniem ekrany(w ogóle się zaświeci) mija trochę czasu, tak od 5 do 10 sek, wiec domyślam się że chodzi tu o sprawdzenie pełnego podłączenia wszystkich elementów, np inicjalizację kontrolerów USB albo samego dysku twardego. Wyłączyłem ekran powitalny z logo ASUS, przy testach widziałem sprawdzanie USB, ale trwało to około 1 sekundy, wiec raczej nie to, a z tego co wiem to kamera wbudowana w kompa jest niby na USB podłączona do niego. Spróbuję wyłączyć w biosie sprawdzanie USB i zobaczę co to da, ale wątpię bo problem nadal leży przed tym wszystkim |