Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugiego systemu. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugiego systemu. (/problem-z-instalacja-systemu-windows-xp-jako-drugiego-systemu-32172-t)

Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugiego systemu. - syrnix159189 - 31.03.2013 17:28

Witam,

Chciałem zainstalować Windows XP obok 7. Po ustawieniu bootowania na CD-ROM. Instalator wystartował wybrałem partycję na której miał zostać zainstalowany XP. I odrazu po pierwszym uruchomieniu komputera ( po formatowaniu i kopiowaniu plików). Wystąpił błąd następujący : Windows cloud not start because the following file is missing or corrupt: <Windows root>system32\ntoskrnl.exe. Please re-install a copy of the above file. I na tym się zakończyło. Windows 7 dało mi się uratować lecz chciałbym ponownie dokonać instalacji XP. Proszę o porady czego występuje ten błąd i jak go naprawić. Dysk oczywiście SATA.

Parametry komputera w załączniku, zdjęcia błędu także w załączniku.

Pozdrawiam syrnix159189

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - bodziulla - 01.04.2013 10:09

Hej,
Pytanie jaki masz W7 x86 czy x64?.

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - syrnix159189 - 01.04.2013 10:18

oczywiscie ze Windows 7 mam x64, pytanie czy jak chce doinstalowac XP to musi byc tez 64 bit? czy moze byc 32 bit. Bo dalej wyskakuje ten blad.

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - bodziulla - 01.04.2013 10:35

Czyli tak masz W7 x64 a co do XP nie powinno to przeszkadzać i powinny odbydwa systemu iść, bo każdy ma dla siebie przypisaną platformę. W praktyce powinno się instalować coraz starszy system i nie powoduje to dylematu Uśmiechnięty. W Twoim przypadku powinien uruchomić się po instalacji XP. Pytanie skąd masz płytę i jeżeli ją przegrywasz z jaką prędkością?. Czy kopia systemu XP jest na płycie RW czy masz oryginalny nośnik z XP?.

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - syrnix159189 - 01.04.2013 11:22

Płyta z XP jest oryginalna. Płyta wielokrotnie instalowana na innych komputerach i nie sprawiała problemów. Nie mam już pojęcia czego tak się dzieje może inni użytkownicy by się wypowiedzieli byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - bodziulla - 01.04.2013 12:11

Trzy instalujesz na partycji G: i prośba poprzez program HD Crystal Info podaj stan zdrowia dysku?.

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - syrnix159189 - 01.04.2013 20:35

SS z crystaldisk

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - bodziulla - 03.04.2013 11:27

Hej,
Chodzi mi o program link:
http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Jak możesz wyślij kompletne zdjęcie z pełnym pomiarem SMART itd.?.
Pzdr

RE: Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. - syrnix159189 - 03.04.2013 18:35

Problem rozwiazany dziekuje i pozdrawiam Uśmiechnięty

Problem z instalacją systemu Windows XP jako drugi system. (rozwiązany) - Zguba25 - 04.04.2013 15:12

Wątek rozwiązany.