Brak sterownika HDD - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Forum (/forum-1-f) +--- Dział: Kosz (/kosz-3-f) +--- Wątek: Brak sterownika HDD (/brak-sterownika-hdd-32161-t) |
Brak sterownika HDD - rako666 - 31.03.2013 02:13 Witam. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, mianowicie przy próbie instalacji systemu wyskakuje mi błąd 'brak wymaganego sterownika urządzenia stacji cd/dvd' Moja płyta główna to MSI K9NU Neo . Niestety na stronie producenta nie udało mi się znaleźć sterowników SATA dla W7. Mogę zainstalować Windowsa XP, nie mogę natomiast zainstalować W7 i Visty. Próbowałem instalacji systemu z pendriva i także to nie pomaga. Proszę mi doradzić, co zrobić, żeby udało się postawić system. Z góry dziękuję za odpowiedzi RE: Brak sterownika HDD - thermalfake - 31.03.2013 12:19 Dysk(i) na sata nie są podpięte przez kontroler raid ? Jak bios jest skonfigurowany ?Dla instalacji z pena odepnij napęd dvd całkowicie. Dysk(i) powpinaj zaczynając od portu sata 0. RE: Brak sterownika HDD - rako666 - 31.03.2013 12:54 Dysk na SATA jest tylko jeden, DVD też jest na SATA. W biosie nie ma ustawień dotyczących AHCI, botowanie ustawione z USB/DVD, zależnie z czego instaluję. Nic innego nie jest zmieniane. RE: Brak sterownika HDD - thermalfake - 31.03.2013 13:14 Ja się nie pytałem o ilość dysków ale o to pod jakie porty podpięte. Dwa porty są dla kontrolera raid, dwa dla kontrolera w chipsecie. Podobnie pytałem u ustawienia biosu, mogłeś pyknąć fotki nawet telefonem. Nie pytałem się o samo ahci. Pisz tylko o tym rób o to co proszę. Czy na czas instalacji odpiąłeś napęd i sprawdziłeś to o czym pisałem. Bo jeśli nie to szkoda mego czasu. RE: Brak sterownika HDD - rako666 - 31.03.2013 14:50 Zdjęcia BIOSu : Oczywiście napęd odłączony podczas instalacji z pendriva. Dysk podpięty do portu SATA 1 |