Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z uprawnieniami administratora - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z uprawnieniami administratora (/problem-z-uprawnieniami-administratora-31885-t)

Problem z uprawnieniami administratora - Rbafa - 21.03.2013 17:41

Witam,

Z góry przepraszam ponieważ jestem laikiem w dziedzinie komputerowej. Przeszukałem i wypróbowałem metody rozwiązania mojego problemu na tym forum, ale nic co znalazłem nie pomogło... Wczoraj zrobiłem swój 1 format w życiu, klasycznym sposopem (podczas startu F9 -> restart dysku systemowego :C). Wszystko wydaje się być w porządku, jednak zauważyłem, że nie mam uprawnień administratora (nie mogę np. usuwać plików z pulpitu, instalować oprogramowania i wykonywać innych czynności administracyjnych). Za każdym razem wyświetla mi się komunikat "czy chcesz pozwolić danemu urządzeniu na dokonanie zmian na komputerze" Tak/Nie i funkcja "tak" zawsze jest niedostępna. Próbowałem zmienić coś w ustawieniach konta w panelu sterowania, próbowałem aktywować konto przez cmd, ale wyświetla mi się komunikat "odmowa dostępu". Próbowałem też podczas uruchamiania przycisku F8, w celu uruchomienia trybu awaryjnego, ale bez skutku (F8 w ogóle nie reaguje). Nie wiem już co zrobić... Może to błąd przy formatowaniu?

RE: Problem z uprawnieniami administratora - Nee17 - 21.03.2013 21:52

nie po prostu stworzyłeś sobie konto o uprawnieniach użytkownika, musisz się przelogować.

Start >przełącz użytkownika/wyloguj> inny użytkownik/ albo wpisać w nazwę użytkownika administrator jeśli nigdzie nie podawałeś jakiś haseł to powinno Ci się zalogować bez hasła, jak się uda daj znać rozwiążemy by problem się nie pojawiał.

RE: Problem z uprawnieniami administratora - Rbafa - 21.03.2013 21:56

Tyle, że ja nie widzę opcji 'inny użytkownik'... Mam Windows 7 Home Premium. Po wylogowaniu/przełączeniu mam tylko to jedno konto. Nie widzę żadnej dodatkowej zakładki..

RE: Problem z uprawnieniami administratora - Nee17 - 21.03.2013 21:58

(21.03.2013 21:56)Rbafa napisał(a):  Tyle, że ja nie widzę opcji 'inny użytkownik'... Mam Windows 7 Home Premium. Po wylogowaniu/przełączeniu mam tylko to jedno konto. Nie widzę żadnej dodatkowej zakładki..

C:\Users\ ile masz tam folderów i jakie ?

RE: Problem z uprawnieniami administratora - Rbafa - 21.03.2013 22:05

Sa tam 3 folery: Ja, Publiczny oraz UpdatusUser. Nie mam dostępu do tego ostatniego.

RE: Problem z uprawnieniami administratora - thermalfake - 21.03.2013 22:16

Masz system preinstalowany Asusa ?
Jeśli tak to:
- włączyć domyślnie wyłączone konto administratora (nie mylić z kontem o uprawnieniach administratora bo to nie to samo co god mode Zacieszacz ) -> polecenie net user administrator /active:yes
- utworzyć sobie nowe konto z uprawnieniami admina
- wyłączyć główne konto administratora -> polecenie net user administrator /active:no

RE: Problem z uprawnieniami administratora - Rbafa - 21.03.2013 22:21

No właśnie nie mogę wykonać polecenia 'net user administrator /active:yes' ponieważ wyświetla się komunikat 'odmowa dostępu' Smutny

I tak, jest to Asus Uśmiechnięty)

RE: Problem z uprawnieniami administratora - Rbafa - 22.03.2013 17:14

Czy nikt nie wie jak mi pomóc...? Kompletnie nie wiem jak rozwiązać ten problem.

RE: Problem z uprawnieniami administratora - thermalfake - 22.03.2013 20:57

Spokojnie to nie forum życzeń "bo ja chcę na już".

Uruchamiasz lapka, wciskasz F8, pojawią się zaawansowane opcje rozruchu. Z tego wybierasz opcję napraw komputer.
Wybierasz układ klawiatury i ewentualnie logujesz się na konto. Jak pojawi się okno masz wybrać wiersz poleceń (WinRE)
Dalej proszę zastosować się do poradnika a w zasadzie metody nr 2
http://www.sevenforums.com/tutorials/102552-built-administrator-enable-winre.html

RE: Problem z uprawnieniami administratora - Rbafa - 22.03.2013 22:33

Wszystko okej, ale podczas wykonywania metody II (http://www.sevenforums.com/tutorials/102552-built-administrator-enable-winre.html) w momencie tworzenia nowego rejestru "REM_SAM" system mówi, że plik jest w użyciu. I nie mogę tego obejść. Próbowałem zarówno z konta administratora jak i zwykłego konta, wystukałem nawet "net user administrator /active:yes/no" i nic i wciąż ten sam problem. Hmm...

UDAŁO SIĘ! Och, dziękuję Ci dobry człowieku. Udało mi się zalogować normalnie z konta administratora na systemie awaryjnym i tam zmieniłem ustawienia konta zwykłego. Wszystko działa! Dziękuję!