Win 7 Pro na Sony Vaio VPCS13L9E - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Win 7 Pro na Sony Vaio VPCS13L9E (/win-7-pro-na-sony-vaio-vpcs13l9e-31817-t) |
Win 7 Pro na Sony Vaio VPCS13L9E - matwd - 19.03.2013 10:00 Witam, Jakiś czas temu zakupiliśmy laptopa Sony Vaio VPCS13L9E z preinstalowanym Windowsem 7 Pro OA. Jeden z pracowników firmy, odchodząc, wykonał format dysku, kasując kompletnie wszystko, przez co niemożliwa jest ponowna instalacja systemu... Nie wiem jak, ale zainstalowany został system Windows 7 Home, ale niestety nie możemy go aktywować, bo klucz na obudowie jest pod Pro... Co w takiej sytuacji? Za płytę Sony chce 247 zł. Czy może jest inny sposób, na przykład przy pomocy innych komputerów Vaio z Windowsem 7 Pro, jakie mamy w biurze? Z góry dzięki za pomoc! RE: Win 7 Pro na Sony Vaio VPCS13L9E - p1orun - 19.03.2013 10:44 po prostu musisz zainstalować wersje professional , co płytki instalacyjnej musisz się udać do serwisu i zapytać , ewentualnie ściągnąć z zaufanego źródła wersje professional RE: Win 7 Pro na Sony Vaio VPCS13L9E - matwd - 19.03.2013 10:49 (19.03.2013 10:44)p1orun napisał(a): po prostu musisz zainstalować wersje professional , co płytki instalacyjnej musisz się udać do serwisu i zapytać , ewentualnie ściągnąć z zaufanego źródła wersje professional No właśnie zapytałem w serwisie Sony i chcą prawie 250 zł za płytki instalacyjne... Czytałem, że musiałbym ściągnąć wersję dedykowaną dla danego modelu... Z tego co szukałem, trudno taką znaleźć... RE: Win 7 Pro na Sony Vaio VPCS13L9E - thermalfake - 19.03.2013 17:12 Wystarczy zwykły pożyczony oem/box w wersji professional - wersje ściągane z torrentów są piratami od razu uprzedzam. Instalację sterowników trzeba przeprowadzić samemu jak i aktywację kluczem spod lapka. Przy odejściu pracownika sprzęt oddaje wraz z podpisanym protokołem zdawczo odbiorczym. Zrobił źle bo powinien wykonać tylko przywracanie fabrycznego systemu. Tak w zasadzie to jego wina i jego zadaniem jest naprawa szkody - wyrządził ją w czasie trwania stosunku o pracę. Cytat:ściągnąć z zaufanego źródła wersje professional Nie ma zaufanego źródła. Oficjalne kanały dystrybucji systemu to - sprzedaż sklepowa, sprzedaż licencji zbiorczych itp - witryny typu digitalriver - partnerzy MS (tam nie ma wersji PL) - microsoftowy technet i msdnaa dla dla subskrybentów (płatne lub studenci) Wszystko inne jest z nielegalnych źródeł. |