![]() |
Rozłączanie internetu na krótki czas i ponowne połączenie. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozłączanie internetu na krótki czas i ponowne połączenie. (/rozlaczanie-internetu-na-krotki-czas-i-ponowne-polaczenie-31566-t) |
Rozłączanie internetu na krótki czas i ponowne połączenie. - adam09626 - 09.03.2013 16:48 Witam. Z góry zaznaczam, że nie jestem pewien czy to dobry dział, jeśli nie, to proszę o przeniesienie. Od kilku dni mam problem. Internet po włączeniu komputera jest połączony, ale podczas użytkowania potrafi się rozłączać i łączyć zupełnie randomowo. Czasami mam spokój, a czasami dzieje się to kilka razy w ciągu paru minut. Komputer mam podłączony przez kabel do routera. Inne komputery jak i wifi działają bez problemów. Połączenie raz zanika na kilka sekund, raz na kilka minut, jest to losowe. Posiadam Windows 7 professional 64 i proszę o pomoc. Pozdrawiam edit: Dodam, że internet rozłącza się czasem na dosłownie jedną sekundę. Diagnostyka sieci mówi, że kabel sieciowy jest odłączony. Zainstalowałem dzisiaj najnowsze sterowniki, moja karta to realtek pcie gbe family controller. RE: Rozłączanie internetu na krótki czas i ponowne połączenie. - thermalfake - 09.03.2013 17:10 Wątki proszę uzupełniać o dokładną konfigurację sprzętową. W tym wypadku ważne jest również zainstalowane oprogramowanie jak i wersje sterowników - nie jest to jakiś typowy problem systemu. Taki audyt może zrobić Belarc Advisor. Co trzeba zrobić - aktualizacja firmware routera - aktualizacja sterownika LAN - zresetować ustawienia zapory systemowej netsh advfirewall reset (uwaga jeśli są jakieś odblokowane porty) - wyniki poleceń ping ip_routera oraz ping onet.pl -t - przepiąć kabel z routera na inny port LAN - pomyśleć o sprawdzeniu połączeń na innej karcie sieciowej Czy kabel sieciowy (pewnie nieekranowany UTP) biegnie gdzieś wzdłuż instalacji elektrycznej ? |