![]() |
Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM (/windows-7-nie-wykrywa-calej-pamieci-ram-3139-t) |
Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 17.12.2009 19:09 Witam wszystkich, dziś została dołączona jeszcze jedna kość pamięci ram mam 2 x kingston 2 gb i 1 x kingston 4 gb (ta zostala dołączona) wszystkie kości mają takie same parametry po za wielkością pamięci. w biosie przy 2gb pokazuje ze jest "installed", przy nowej "not used", przy pustym slocie "not installed" sys pokazuje cos takiego http://img64.imageshack.us/img64/9469/sys.jpg dlaczego widocznych jest 4 gb a nie 8 gb ? dlaczego wg biosu jest nie używana... ? Płyta główna to: Intel D5400XS system: Windows 7 Professional proszę o pomoc... pozdrawiam RE: Windows 7 - nie wykrywa pamięci RAM - War_3_ - 17.12.2009 19:15 Zajrzyj Tutaj Sprawa jest podobna, rozwiązanie powinno być podobne. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 17.12.2009 19:39 Dzięki za zainteresowanie problemem ![]() ![]() Znalazłem wcześniej ten wątek jednak w biosie nigdzie nie mogę znaleźć "Memory Remap Feature" lub czegoś podobnego... Jakieś inne pomysły ? RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - slump - 18.12.2009 04:38 Twój problem jest chyba inny. Na szybko to myślę, że może Twoja płyta główna nie obsługuje 4 Gigowych kości( co byłoby dziwne). Zobacz w instrukcji od płyty głównej w sekcji odnośnie ramu powinna być informacja ile maksymalnie możesz mieć ramu i jakich kości i o jakich wielkościach możesz używać. Możesz jeszcze dla testu wyjąc obie kości 2 gigowe i zostawić w 1 banku kość 4 gigową. U kogoś możesz sprawdzić jak sobie radzi kość 4 gigowa, jeśli u niego będzie działać to jest sprawna (Tylko jego płyta musi takie kości dopuszczać). Jeśli u niego pomimo możliwości nie będzie działać, a okaże się, że u siebie możesz takie kości stosować oznaczać może to, że kość jest uszkodzona. Jeszcze jedna opcja to upgrade biosu. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 18.12.2009 23:55 Bios jest aktualny... Wyjąłem dwie kości 2 gb i wsadziłem jedna 4 gb i system/bios normalnie wykrył 4gb... Ale jak wsadziłem z powrotem te dwie to przy 2gb pokazywało "installed" przy 4gb "not used" przy pustym "not installed" Płyta główna obsługuje do 16 gb pamięci... Prośba o jeszcze jakieś pomysły przecież musi to zostać jakoś wykryte... RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - slump - 19.12.2009 00:08 Kombinuj z pamięciami dalej. Np 4 i jedna kość 2 gb, później 4 i druga kość 2 giga, zamieniaj kolejnościami, albo np. 2 gb 4 gb 2 gb. Mi to wygląda, że jest jakiś konflikt pomiędzy nimi. Jeśli to nic nie da i nikt nic nie podrzuci Ci to rozjarzałbym się za jakimś forum o pamięciach ram i tam pomocy szukał, a nam przy okazji rozwiązanie podrzucisz. Pozdrawiam i powodzenia życzę. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 19.12.2009 13:54 A wiec część sukcesu za mną... system/bios widzi 6 gb. Pytanie dlaczego nie 8gb. Teraz przy 2gb ma "not used" W biosie w zakładce Advanced > Performance > Memory Override > Branch Mode i tu wybrałem "Interleave" (miałem do wyboru jeszcze: Sequential, Mirror i Single Channel, przetestowałem wszystkie...) Wg mnie to siedzi gdzieś w biosie... RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - slump - 19.12.2009 16:21 Przeglądam opcje Twojego biosu i co widzę pokazuje: Kod: DVMT Mode Kod: NX Technology Advanced > Video Configuration i inne. Musisz przejrzeć swój bios. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 19.12.2009 17:53 Dzięki za zaangażowanie ![]() hmm a co ma Video configuration do pamięci... W zakładce Performance > Memory override jest parę możliwości do ustawień zmieniłem branch mode na SINGLE MODE i mam 6 gb.. tylko dlaczego jedna kość 2gb jest nie używana... Jak to przeglądałeś opcje mojego biosu... ? Można w jakiś sposób przez windę przejżeć bios ? (źle spojrzałem 6gb mam na single mode a nie na interleave) a tego video configuration co pokazujesz nie mam.. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - slump - 19.12.2009 18:45 Przeglądam manualna od biosu Twojej płyty. Ma to tyle, że może rezerwować pamięć i wtedy jest mniej dostępne niż fizycznie masz, ale to mało prawdopodobne aby dotyczyło twojej sytuacji. Baw się dalej biosem, wszystko co ma memory w nazwie lub ram obadaj. Albo przywróć fabryczne ustawiania biosu, ale wtedy tracisz wszystkie ustawienia co masz w biosie. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - HrabiaHodon - 19.12.2009 19:04 W uruchom (Win + r) wpisz msconfig. W zakładce Boot (rozruch) wybierz opcje zaawansowane i sprawdź czy nie masz tam przypadkiem ustawione na 4 GB. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - slump - 19.12.2009 19:42 Raczej nie skoro już 6 GB mu widzi, ale niech sprawdzi. To chyba bios mu daje informacje a nie Win. RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 19.12.2009 20:23 Niestety to tez nie to... mam tam ustawione na automat (czyli nie mam zaznaczonego checkboxa) jak go zaznaczę samo się wpisuje 6gb jak staram się zmienić na 8gb przeskakuje z powrotem na 6 gb... Co do biosu cały obleciałem... A może jest jakieś przejście w biosie do bardziej zaawansowanego panelu... jakaś magiczna kombinacja klawiszy... ? RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - HrabiaHodon - 19.12.2009 20:59 Może wina leży w padniętym slocie pamięci RAM? RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 19.12.2009 21:35 Raczej nie bo robiłem różne roszady z pamięciami, jedna wyżej, jedna niżej itp... RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - Milten - 19.12.2009 23:03 Czyli brak obsługi pełnych 8 Gb, jak zapewne oferował producent. Ale chociaż 7 gb powinno obsłużyć, a czemu nie? Bez aktualki BIOSu tutaj za wiele się raczej nie zdziała ;/ RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - piecioo - 19.12.2009 23:55 (19.12.2009 23:03)Milten napisał(a): Czyli brak obsługi pełnych 8 Gb, jak zapewne oferował producent. Ale chociaż 7 gb powinno obsłużyć, a czemu nie? Bez aktualki BIOSu tutaj za wiele się raczej nie zdziała ;/ Płyta główna obsługuje do 16 gb pamięci ram... Bios jest zaktualizowany... RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - Milten - 20.12.2009 00:16 (19.12.2009 23:55)piecioo napisał(a):Tu http://software.intel.com/en-us/blogs/2008/02/21/intel-desktop-board-d5400xs/ http://format.com.pl/pc/484/64/Podzespoly/Plyty_glowne/Plyta_Glowna_Intel_D5400XS.html piszą max 8 gb, tu max 16 gb http://www.intel.com/products/desktop/motherboards/d5400xs/d5400xs-overview.htm - w głowie się kręci(19.12.2009 23:03)Milten napisał(a): Czyli brak obsługi pełnych 8 Gb, jak zapewne oferował producent. Ale chociaż 7 gb powinno obsłużyć, a czemu nie? Bez aktualki BIOSu tutaj za wiele się raczej nie zdziała ;/ ![]() ![]() RE: Windows 7 - nie wykrywa całej pamięci RAM - HrabiaHodon - 21.12.2009 08:12 Podaj dokładny model zainstalowanych kości Ram'u. Prawdopodobnie zamontowane pamięci z dwu kanałowe i działają tylko w parze z drugą kością. Dlatego widoczne jest tylko 2x2GB (jako dual), zaś druga kość 1x1GB nie ma pary (?), powoduję taką sytuacje. |