![]() |
Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) (/problem-z-internetem-po-dlugim-okresie-bezczynnosci-neostrada-3104-t) |
Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) - FISHBONE89 - 16.12.2009 13:49 Witam. Mam dziwny problem. Zostawiam włączony komputer całą noc z połączonym internetem (modem Sagem Fast 800). Budzę się rano i komputer jest włączony ale nie ma internetu. Ta ikonka od sieci koło zegarka jest jakby był internet. Komputer działa normalnie ale nie mogę wejść w Centrum sieci i udostępniania. Tak samo nie reaguje ikonka z pulpitu od połączenia z internetem. Ktoś wie o jak rozwiązać ten problem, aby internet się nie "zawieszał"? RE: Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) - HrabiaHodon - 16.12.2009 17:20 Opisz dokładniej konfigurację. Pod jaki interfejs jest podłączony modem (USB, RJ45, inny)? Przy jakiej sytuacji następuje zawszenie działania sieci? Śmiem domniemywać, że jeśli zostawiasz komputer na noc, to korzystasz z p2p. Jeśli tak, to z jakiego oprogramowania? Używasz zapór, antywirusów lub innych programów zabezpieczających? RE: Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) - FISHBONE89 - 16.12.2009 18:20 Modem jest podłączony pod USB, a kabelek od internetu do kabelek telefoniczny. Nie wiem w jakiej sytuacji. Włączam program i idę spać. A rano komputer nadal chodzi ale już bez internetu... Komputer jest włączony w nocy bo włączony jest program µTorrent. Korzystam z Norton Internet Security 2010. RE: Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) - HrabiaHodon - 16.12.2009 18:44 Niestety nie korzystam z ADSL. Będą domniemywać, że nie jest to wina samego systemu, lecz innych czynników. Wyczytałem, że na podobne objawy (z tym modemem) pomaga wyłączanie antywirusa lub zmiana portu USB. Nawet w skrajnych przypadkach zaleca się kontakt z TP S.A. i wymianę modemu na nowy lub z interfejsem RJ45. Czy zawieszenie objawiało się tylko na Windows Seven, czy także na innych systemach? RE: Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) - FISHBONE89 - 16.12.2009 19:23 Przed Windows 7 Professional (x64) korzystałem tylko z Windows XP Professional (SP3) i tam tego błędu nie było. Sterownik na obu systemach ten sam. Ten sam modem i kabel USB, oraz ten sam port USB. Innymi słowy, wszystko po staremu tylko nowy system. RE: Problem z internetem po długim okresie bezczynności (Neostrada) - Milten - 16.12.2009 19:57 Podobny problem miałem na SpeedTouchu 330, wszystko ładnie pięknie, na noc komp włączony.. a nad ranem komp bez neta. Myślałem, że na routerze tego problemu nie będzie, że to wina systemu, że sterowniki z Visty dziwnie na Win7 chodzą - okazało się, że nie, przynajmniej 2 razy dziennie router też traci połączenie, ale szybko robi reconnecta, więc nie ma teraz problemu. Wychodzi na to, że to problem z zanikiem sygnału u TePsy, bo kabel w 100% sprawny, sprawdzane to było i na innym kablu. |