Rozwiązany Nie da się zbootować płyty z mbr gtp. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Nie da się zbootować płyty z mbr gtp. (/nie-da-sie-zbootowac-plyty-z-mbr-gtp-30888-t) |
Nie da się zbootować płyty z mbr gtp. - Guli - 13.02.2013 22:42 Witam Wszystkich na forum. Dostałem dziś nowego laptopa Lenovo Z500 (Laptop zakupiłem bez systemu operacyjnego) Gdy odpaliłem laptopa nie mogłem wejść w biosa (próbowałem różne klawisze f10/f2/delete itd) lecz miałem na ekranie tylko jakieś napisy (To chyba był DOS) Wsadziłem Win 7, doszedłem bez problemu do robienia partycji i trochę się zdziwiłem... Były takie partycje: X o nazwie SYSTEM 30gb X nie pamiętam nazwy 30gb X 1,5gb bodajże~ X ~150gb X ~750gb Nie wiem czemu była partycja o nazwie system, ale usunąłem je obie te po 30gb W ogóle dziwne, że mam 1dysk 1TB i te dwie partycje 150 i 750 wykrywa tak jak był to osobne dyski, no ale mniejsza z tym Próbowałem utworzyć partycję z tego dysku 150gb i tego 750gb i był ten sam błąd "Nie można zainstalować tutaj systemu windows, wybrany dysk zawiera tabelę partycji mbr" Poczytałem, że trzeba ściągnąć jakiś program Gparted, nagrałem go na płytę i chciałem zbootować ją lecz teraz mam inny problem :| Spójrzcie na video... eh no porażka po prostu nie da się nic zrobić http://www.youtube.c...eature=youtu.be Wcześniej bootowało normalnie płytę za każdym razem, a teraz żadnej nie bootuje Tzn. że usuwając którąś z tych dwóch partycji usunąłem yyy nie wiem jak to nazwać "opcje za bootowanie płyt"? RE: Nie da się zbootować płyty (laptop ciągle uruchamia się ponownie) mbr gtp - thermalfake - 13.02.2013 23:47 (13.02.2013 22:42)Guli napisał(a): Dostałem dziś nowego laptopa Lenovo Z500 (Laptop zakupiłem bez systemu operacyjnego) Problem wzięcia do rąk podręcznika użytkownika który na pewno dostałeś w komplecie How can I start the BIOS setup utility? To start the BIOS setup utility: 1 Shut down the computer. 2 Press the Novo button and then select BIOS Setup. Gdzie jest przycisk Novo - z boku po lewej stronie tuż przy gniazdku zasilania. Cytat:Wsadziłem Win 7, doszedłem bez problemu do robienia partycji i trochę się zdziwiłem... Tu się nie ma czemu dziwić, mimo, że sprzęt był bez systemu od MS to dostałeś darmową dystrybucję jakiegoś linuxa. Cytat:Próbowałem utworzyć partycję z tego dysku 150gb i tego 750gb i był ten sam błąd Trzeba wejść do biosu co już napisałem jak i zmienić tryb bootowania z UEFI (win 8) na Legacy, żeby postawić sobie coś innego. Do przeczyszczenia wszystkich partycji wystarczy użyć z nośnika instalacyjnego siódemki - środowiska winre w którym jest narzędzie diskpart (opisane nie raz na forum, poszukaj sobie). Z podręcznika How can I change the boot mode? There are two boot modes: UEFI and Legacy. To change the boot mode, start the BIOS setup utility and set boot mode to UEFI or Legacy support on the boot menu. When do I need to change the boot mode? The default boot mode for your computer is UEFI mode. If you choose to install a legacy Windows operating system (that is, any operating system prior to Windows 8) on your computer, you must change the boot mode to Legacy support. A legacy Windows operating system cannot be installed until you change the boot mode. RE: Nie da się zbootować płyty (laptop ciągle uruchamia się ponownie) mbr gtp - Guli - 14.02.2013 00:09 Cytat:Do przeczyszczenia wszystkich partycji wystarczy użyć z nośnika instalacyjnego siódemki - środowiska winre w którym jest narzędzie diskpart (opisane nie raz na forum, poszukaj sobie).Sprawdzę po zainstalowaniu Windowsa Co do podręcznika, niestety nie dostałem go. Jest to laptop znajomego, który poprosił mnie o zainstalowanie OS i nie wiedział, że te książeczki mogą być dla mnie przydatne, ja też nie wiedziałem. Dobra lekcja na przyszłość, dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. |