Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Utworzenie kopii zapasowej systemu na dysku twardym innego komputera - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Utworzenie kopii zapasowej systemu na dysku twardym innego komputera (/utworzenie-kopii-zapasowej-systemu-na-dysku-twardym-innego-komputera-30758-t)

Utworzenie kopii zapasowej systemu na dysku twardym innego komputera - ressive30 - 08.02.2013 22:57

Witam,
ostatnio sformatowalem komputer stacjonarny i chce utworzyc kopie zapasowa i obraz dysku.
Czy istnieje mozliwosc stworzenie takiej kopij na dysku innego komputera? Mam do dyspozycji jeszcze laptopa, czy mozna np. na dysku tego laptopa stworzyc obraz dysku i kopie zapasowa kompa stacjonarnego?
Czy w gre tylko wchodza plytki dvd, dysk zewnetrzny, itp?

Dysku zewnetrznego nie posiadam. A zaczalem robic juz ta kopie zapasowa na plytkach dvd ale przy 7 wypalanej plytce, jedna niefartownie mi spadla ze stolika i sie uszkodzila i musial bym wszystko zaczynac od poczatku. A po drugie to, gdy zaczynalem robic kopie zapasowa wyswietlila sie informacja ze moze ona zajmowac do 311GB. Czy to mozliwe? Czy ta wartosc zostala podana z baaardzo duzym zapasem a w rzeczywistosci bedzie to wartosc do przyjecia (np jakies 20GB, 30GB)? Wyczytalem tu gdzies ze takie kopie mieszcza sie na 5-6 plytkach. Ja juz bylem w trakcie nagrywania 7 plytki ale zrezygnowalem bo jedna z nich mi sie uszkodzila tak jak juz wspomnialem wczesniej.

Prosze o glos rozsadku w tej sprawie... Cwaniak

RE: Kopia zapasowa, czy jest mozliwosc utworzenia jej na dysku innego komputera? - thermalfake - 09.02.2013 22:11

(08.02.2013 22:57)ressive30 napisał(a):  Witam,
ostatnio sformatowalem komputer stacjonarny i chce utworzyc kopie zapasowa i obraz dysku.
Czy istnieje mozliwosc stworzenie takiej kopij na dysku innego komputera? Mam do dyspozycji jeszcze laptopa, czy mozna np. na dysku tego laptopa stworzyc obraz dysku i kopie zapasowa kompa stacjonarnego?
Czy w gre tylko wchodza plytki dvd, dysk zewnetrzny, itp?

Tak można. O ile ma interfejs sata ten laptopowy dysk - wyjmujesz podpinasz do stacjonarnego bo ma ten sam standard interfejsu co dyski 3.5 calowe.

Ogólnie dla mnie te dwie rzeczy to strata czasu i miejsca na dysku docelowym. Zrobiłbym obraz 1:1 tylko partycji systemowej. Zawsze pod ręką mam Norton Ghosta i mi zrobi dokładną kopię do przywrócenia. Nie muszę się martwić, że mi system nie odpali czy w trybie naprawy nie będzie chciał przywrócić.

Cytat: A po drugie to, gdy zaczynalem robic kopie zapasowa wyswietlila sie informacja ze moze ona zajmowac do 311GB. Czy to mozliwe? Czy ta wartosc zostala podana z baaardzo duzym zapasem a w rzeczywistosci bedzie to wartosc do przyjecia (np jakies 20GB, 30GB)?

Kopia zapasowa może tyle zajmować bo zrzucasz wszystko co obecnie masz na dysku/partycji systemowej. Te 20-30GB to mówimy o kopii zapasowej świeżego systemu z ewentualnymi programami producenta (tyle mniej więcej zajmują nośniki recovery laptopów).

Rozsądek mówi - trzymać swoje dane typu muzyka, zdjęcia, filmy na osobnej partycji dysku a na partycji systemowej tylko system, pocztę, programy, profile komunikatorów, bez zbędnych rzeczy które w przypadku awarii trzeba przerzucać. Taka kopia zapasowa bądź obraz systemu (bezpieczniejsza opcja) jest gabarytowo mniejsza aniżeli śmietnik który tam robisz.

RE: Utworzenie kopii zapasowej systemu na dysku twardym innego komputera - ressive30 - 12.02.2013 11:44

Sciagnalem ten program o ktorym wspomniales Norton Ghost 15 (Trial). Niestety jest w wersji angielskiej. Mogl bys mi powiedziec krok po kroku co mam zrobic aby utworzyc ten obraz 1:1 tylko partycji systemowej, tak jak to wczesniej zasugerowales.
Sam wole nie eksperymentowc zeby czegos nie sknocic...

RE: Utworzenie kopii zapasowej systemu na dysku twardym innego komputera - thermalfake - 17.02.2013 12:37

Nie mam na myśli takiej wersji Ghosta.
Ten program jest płatny więc tylko wtedy kiedy masz wykupioną licencję. Żeby nie szukać jest dostępny np w pakiecie hirens'a ale w starszych wersjach do numeracji 11.0
Jak wykonać kopię partycji lub całego dysku masz tutaj w tutorialu
http://pccentre.pl/article/show/Norton_Ghost/id=13438
Inne podobne lecz darmowe oprogramowanie to Clonezilla czy Ghost4Linux, są jeszcze inne typu HD Clone, DMDE itp więc jest w czym wybierać
http://majsterkowicz.wordpress.com/2009/10/28/clonezilla-obraz-partycji-lub-dysku/
http://www.frazpc.pl/b/231949
Obraz partycji systemowej będzie spory wiec najpierw sprawdź ile zajmuje (programy do klonowania też poinformują ile będzie zawierać GB obraz) a potem dobierz sobie partycję do której będziesz mógł wrzucić plik wynikowy na innym dysku. Jak ktoś posiada sieciowy dysk NAS to programy te pozwalają zapisać taki obraz po sieci w konkretnej lokalizacji. Przywracanie robisz tym samym programem tylko w drugą stronę, wskazujesz obraz a potem partycję na którą ma być przywrócony.