Rozwiązany Sieć niezidentyfikowana: brak połączenia z routerem dlink - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozwiązany Sieć niezidentyfikowana: brak połączenia z routerem dlink (/siec-niezidentyfikowana-brak-polaczenia-z-routerem-dlink-30322-t) |
Sieć niezidentyfikowana: brak połączenia z routerem dlink - Borrondrin - 25.01.2013 23:09 Witam, tak jak wspomniałem w temacie, problem polega na braku łączności z siecią (od wczoraj). Urządzenia które posiadam to: modem tilgin połączony kablem z routerem dlink Dl-524 (który z kolei łączy się z oboma PC). PC 1 – Windows 7 - adres sieciowy jest poprawnie wklepany, w „Centrum sieci i udostępnienia wygląda to tak: komputer ---trójkąt z wykrzyknikiem --- szary obrazek sieci lokalnej (sieć niezidentyfikowana) ---- x ---- internet) PC 2 – XP (ten komputer nie działa – czy ma to jakieś znaczenie dla sprawności sieci, skoro informatyk, który był u mnie całkiem niedawno konfigurował adresy ręcznie?) laptop – XP – może wybrać moją sieć (4 kreski mocy), niestety połączenie nie udaje się (nie otrzymuje jednak żadnych komunikatów o błędach lub niepowodzeniu). Migające diody: 1. statusu w routerze dlink (ale to normalne, prawda?) 2. w modemie – wan – a to? Dzwoniłem do dostawcy sieciowego (nie wiem czy można podać jego nazwę, więc się wstrzymuję), polecił na moment przepiąć kabel sieciowy do komputera, zresetować i sprawdzić czy działa (jestem laikiem, więc niewiele więcej mogę zdziałać bez szczegółowego instruktażu – co przez telefon z stacjonarny w sąsiednim pokoju jest chyba niemożliwe). Zapewnił, że sprawdzi wszystko jeszcze u siebie i skontaktuje się ze mną, boję się jednak, iż problem leży po mojej stronie. PS Nie wiem co jest przyczyną – przed usterką nie instalowałem żadnych programów, domownicy zarzekają się iż również nic nie robili. RE: sieć niezydentyfikowana / brak połączenia z internetem - Magnetar - 26.01.2013 00:06 Podaj model modemu tilgin. Na komputerze podłączonym kablem do D-linka otwórz wiersz poleceń i wykonaj komendę Kod: ipconfig /all Kod: tracert 194.204.159.1 RE: sieć niezydentyfikowana / brak połączenia z internetem - thermalfake - 26.01.2013 00:20 Może być wszystko ale to co powiedzieli Ci na infolinii jest logiczne. Na pierwszy ogień do eliminacji d-link bo może umarł (np padł w nim switch). Na kartkę spisz sobie ustawienia protokołu tcp/ip, następnie ustaw automat, odepnij fizycznie d-linka od kompa, kabel sieciowy wsadź między modem a kartę sieciową komputera. W modemie nazwa WAN to wyjście gniazdka na świat do dostawcy ISP, jeśli wszystko ok to ma się zazwyczaj świecić ciągłym zielonym (popatrz do instrukcji). Jeśli nie to logicznym jest, że d-link dalej nie otrzymuje sygnału i nie dostarczy internetu do końcówek. RE: sieć niezidentyfikowa w W7 - brak połączenia (migająca dioda wan w modemie) - Borrondrin - 26.01.2013 12:11 Modem: tilgin vood 342 Wynik poleceń: Kod: C: \Users\DW>ipconfig /all RE: sieć niezidentyfikowa w W7 - brak połączenia (migająca dioda wan w modemie) - Magnetar - 27.01.2013 02:52 Cytat:C:\Users\DW>tracert 194.204.159.1 Brak odpowiedzi ze strony D-Linka - podłączony komputer odpowiedział sobie sam, co mogłoby potwierdzać przypuszczenia o tym iż D-Link umarł. Aby potwierdzić lub obalić przypuszczenia zrób jak sugeruje kolega Thermalfake... Cytat:Na kartkę spisz sobie ustawienia protokołu tcp/ip, następnie ustaw automat, odepnij fizycznie d-linka od kompa, kabel sieciowy wsadź między modem a kartę sieciową komputera. RE: sieć niezidentyfikowa w W7 - brak połączenia (migająca dioda wan w modemie) - Borrondrin - 27.01.2013 14:07 Dziękuję wszystkim za pomoc. Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami powyżej: tj. przepiąłem kabel sieciowy, resetując najpierw komputer, a następnie zarówno router jak i modem. Pierwsza diagnostyka sieci wykazała złe ustawienia karty sieciowej (i tu przydało się wcześniejsze spisanie ustawień na kartkę ) Po wklepaniu ustawień tcp/ip i ponownym odpaleniu diagnostyki wszystko już śmiga Dzięki sieć niezidentyfikowa w W7 - brak połączenia z routerem dlink (rozwiązany) - Zguba25 - 27.01.2013 14:14 Wątek rozwiązany. |