Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Duże użycie pamięci fizycznej - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Duże użycie pamięci fizycznej (/duze-uzycie-pamieci-fizycznej-2978-t)

Duże użycie pamięci fizycznej - dobrzyn - 09.12.2009 18:15

Witam, tak jak w temacie zauważyłem że mój komputer używa straszne ilości pamięci fizycznej. Oto screeny:

[Obrazek: uzycieprocesora1.jpg]
[Obrazek: uzycieprocesora2.jpg]

i jeszcze pokazuje mi że mam 47 procesów a tak naprawdę jest ich uruchomione ok 20...

System to Windows 7 Professional x86
a komputer
Pentium 4
768 Ram
Wiem że komputer słaby ale przez ostatni miesiąc było ok.

@edit Poprawione

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - ihatebuffering - 09.12.2009 19:03

linki nie działają ...
niestety ale 600 MB ram to dla 7 nie jest dużo to norma. Minimalnie co wydusiłem z 7 to 460 MB po czyszczeniu i to z AERO ! Najlepiej wyłącz wszystkie efekty AERO i zainstaluj sobie jakiś program do automatycznego czyszczenia RAM-u np memory booster pro mi działa bardzo dobrze

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - dobrzyn - 09.12.2009 22:45

(09.12.2009 19:03)ihatebuffering napisał(a):  linki nie działają ...
niestety ale 600 MB ram to dla 7 nie jest dużo to norma. Minimalnie co wydusiłem z 7 to 460 MB po czyszczeniu i to z AERO ! Najlepiej wyłącz wszystkie efekty AERO i zainstaluj sobie jakiś program do automatycznego czyszczenia RAM-u np memory booster pro mi działa bardzo dobrze

Sorry ale nie wiem co to jest to AERO Zadowolony a wiesz dlaczego pokazuje mi tyle uruchomionych procesów chociaż ich tyle nie ma ?
Ściągnę program i dam znać jak się sprawuje.

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - slump - 10.12.2009 11:18

Kliknij w pokaż procesy wszystkich użytkowników a powinny się znaleźć te brakujące.

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - dobrzyn - 10.12.2009 14:49

(09.12.2009 19:03)ihatebuffering napisał(a):  Najlepiej wyłącz wszystkie efekty AERO

Jak wyłączyć te efekty AERO ?

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - slump - 10.12.2009 15:25

Nie grzeb z tym. Po prostu masz tyle ile masz ramu i albo dokupisz go więcej albo nie używaj tylu aplikacji równocześnie.

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - dobrzyn - 10.12.2009 15:39

Lepiej kupić nowy sprzęt. Dzięki wielkie

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - Lalik - 10.12.2009 16:32

Prawą myszką na pulpicie i Personalizuj i wybierz któryś ze styli klasycznych Uśmiechnięty omijaj style z aero, zużycie ramu powinno spaść przynajmniej teoretycznie, powiem ci ze to twoje zużycie jest normalne, na podobnym sprzęcie instalowałam 7 i było podobnie, ja mam 64 bitowy Win 7 i z aplikacjami ram oscyluje miedzy 1000 a 1200 Uśmiechnięty

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - ihatebuffering - 10.12.2009 19:04

no niestety 1 GB RAM dla 7 to minimum jeśli chcesz pograć to 2 GB. Sam posiadam 2 GB i nowy COD MW 2 Przy max detalach nie przycina ale czasem występuje doczytywanie leveli bo gra zjada mi 2 GB pamięci :|

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - dobrzyn - 10.12.2009 21:19

Wszedłem w personalizuj i teraz już wiem co to AERO Uśmiechnięty Ale ja nawet tego nie używam mam własne kompozycje Uśmiechnięty Zużycie ramu mam 490-650 tak zmiennie dosyć.
Pograć bym chciał ale nie przy tym sprzęcie na nim nic nie idzie...
Ale powiem że i tak nie jest źle przy takim zużyciu ramu.

RE: Duże użycie pamięci fizycznej - Lalik - 10.12.2009 21:52

(10.12.2009 21:19)dobrzyn napisał(a):  Wszedłem w personalizuj i teraz już wiem co to AERO Uśmiechnięty Ale ja nawet tego nie używam mam własne kompozycje Uśmiechnięty Zużycie ramu mam 490-650 tak zmiennie dosyć.
Pograć bym chciał ale nie przy tym sprzęcie na nim nic nie idzie...
Ale powiem że i tak nie jest źle przy takim zużyciu ramu.

Możesz mieć własne byleby nie używały areo (przezroczystości), na podobnej konfiguracji instalowałam RC tyle ze tam geforce był i areo działało, jesli u ciebie tez działa poprostu zmodyfikuj sobie ktoryś ze styli klasycznych
wiec nie jest tak zle Cwaniak))) przyjdzie czas zmienisz sprzęt bedzie lepiejUśmiechnięty))