Problem z instalacją Windows: problem z ustawieniami BIOS - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Problem z instalacją Windows: problem z ustawieniami BIOS (/problem-z-instalacja-windows-problem-z-ustawieniami-bios-29640-t) |
Problem z instalacją Windows: problem z ustawieniami BIOS - pearce - 04.01.2013 19:47 Witam. Mam problem z instalacją systemu. Zawiesza się ona na procesie aktualizacji rejestru bądź procesie kończenia instalacji. Przeglądając fora udało mi się dojść do wniosku, że problem tkwi w ustawieniach BIOSu. Proszę o pomoc. Oto zdjęcie dotychczasowych ustawień: (Osprzęt podłączony na SATA) CMOS Setup Utility American Megatrends V3.2 Małe, możliwe, że oczywiste dla przeglądających spostrzeżenia: W Polu RAID MODE możliwe do wyboru tylko IDE, po dezaktywacji On-Chip SATA Controller. RAID Mode także dezaktywuje się. Pozdrawiam. RE: Problem z instalacją Windows - BIOS - thermalfake - 04.01.2013 20:08 A bliżej co to za model płyty głównej ? Czy to jedyna możliwość aby sata "szła" przez natywny kontroler raid w chipsecie lub dedykowany ? Jakaś część starszych płyt miała właśnie taki wynalazek, porty sata były powiązane z raidem i czasem bywały problemy podczas instalacji. RE: Problem z instalacją Windows - BIOS - pearce - 05.01.2013 00:41 Innych opcji niestety nie znalazłem. AHCI czy inne... nic. Tylko to co ukazuje załączone zdjęcie. Co więc zrobić? RE: Problem z instalacją Windows: problem z ustawieniami BIOS - thermalfake - 05.01.2013 22:15 Pytałem o model płyty a nie stwierdzenia czy ma AHCI czy nie jakby to było coś bardzo ważnego. Przy każdej instalacji tworzą się logi z procesu instalacji Cytat:$windows.~bt\Sources\Panther Bierzesz bootowalny system ratunkowy (np hiren's boot cd), zrzucasz te pliki i ktoś to sprawdza. |