Rozwiązany Przejście z XP na nowszy system Windows? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Przejście z XP na nowszy system Windows? (/przejscie-z-xp-na-nowszy-system-windows-29516-t) |
Przejście z XP na nowszy system Windows? - noniewiem - 31.12.2012 19:46 Witam! Tytułem wstępu podkreślę, że jestem nieco "zielony" w temacie, więc nieśmiało wproszę o wyrozumiałość i pomoc. Im więcej czytam tym wiem mniej, im więcej czytam, tym mniej mogę zrozumieć Obecnie mam tak:
PYTANIA AMATORA
Z góry dziękuję za pomoc + Szczęśliwego Nowego roku RE: XP Professional 32bit na Windows7 lub Windows 8 64bit (banalne pytania laika) - peciaq - 31.12.2012 20:06 Upewnij się czy tej pamięci faktycznie jest więcej niż 3 GB i jeśli tak, to tutaj zdecydowanie system 64-bitowy, żeby ta pamięć była w całości dostępna. 2. Problemu z przejściem nie ma, zachowasz dane i zainstalujesz spokojnie po sformatowaniu dysków. 3. Tu bym polecał na pewno siódemkę w wersji Professional. 4. W sklepach komputerowych w wersji pudełkowej. 5. Ja odradzam ósemkę, jednak jestem nieco stronniczy, bo po prostu nie przepadam za tym systemem. Wystarczająco dużą zmianę odczujecie po przesiadce z XP na 7, a co dopiero byłoby przy przejściu od razu na 8. Więc tutaj jednak radziłbym zacząć od 7. RE: Przejście z XP na nowszy system Windows: banalne pytania laika - noniewiem - 31.12.2012 20:16 Cytat:Upewnij się czy tej pamięci faktycznie jest więcej niż 3 GB i jeśli tak, to tutaj zdecydowanie system 64-bitowy, żeby ta pamięć była w całości dostępna. Jeżeli nawet jest 3 GB to nie ma problemu bym dołożył. Płyta obsługuje do 12 GB. Nie jestem pewien jak zweryfikować czy ten procesor obsługuje 64 bit? Nie wiem w ogóle czy to od procesora zależy czy od czego Cytat:Tu bym polecał na pewno siódemkę w wersji ProfessionalCzy mógłbyś krótko uzasadnić, dlaczego Proffesional, a nie Home Edition? I która wersja - BOX czy UPGRADE czy jeszcze jakieś inne cholerstwo - już naprawdę zwariowałem Mógłbyś podać link do konkretnej wersji, żebym mógł poszukać sobie takiej samej lub po prostu kliknąć w konkretnym sklepie? Cytat: Ja odradzam ósemkę, jednak jestem nieco stronniczy, bo po prostu nie przepadam za tym systemem. Wystarczająco dużą zmianę odczujecie po przesiadce z XP na 7, a co dopiero byłoby przy przejściu od razu na 8. Więc tutaj jednak radziłbym zacząć od 7. Tu już decyzja zapadła. Będzie Windows 7 Dziękuję bardzo za szybką reakcję. RE: Przejście z XP na nowszy system Windows: banalne pytania laika - peciaq - 31.12.2012 20:24 Jest to nowy sprzęt, więc zaryzykuję twierdzenie że prawie na pewno obsługuje Nie jestem w tej chwili w domu, więc mam za bardzo czasu wypisywać różnic - chodzi o to, że Professional wydaje mi się być jednak odpowiedniejszy dla takiej małej firemki ze względu na niektóre przydatne funkcje, których nie ma w Home. BOX, bo ma możliwość zainstalowania zarówno wersji 32-bitowej jak i 64, w zależności od potrzeb. Hmmm, myślę że w byle którym Media Markt czy Saturnie można dostać system. Jak masz czas i ci się chce, to spokojnie znajdziesz odpowiedni i najtańszy. RE: Przejście z XP na nowszy system Windows: banalne pytania laika - thermalfake - 31.12.2012 23:51 (31.12.2012 20:16)noniewiem napisał(a): Jeżeli nawet jest 3 GB to nie ma problemu bym dołożył. Płyta obsługuje do 12 GB. Nie jestem pewien jak zweryfikować czy ten procesor obsługuje 64 bit? Nie wiem w ogóle czy to od procesora zależy czy od czego Przełom 2005/2006 to lata kiedy procesory zaczęły wspierać instrukcje EM64T (nie mylić z procesorami 64 bitowymi). Obecnie każdy procesor jest w stanie obsługiwać system x64. Cytat:Czy mógłbyś krótko uzasadnić, dlaczego Proffesional, a nie Home Edition? Wałkowane nie raz na forum Trochę chciejstwa - XP Mode (czyli de facto w wersji od professional dostajesz licencję na XP) możesz odpalać aplikacje (księgowo-magazynowe, itp) które nie są kompatybilne z vistą/7; - zaawansowane opcje narzędzi do zarządzania sieciami; - możliwość podpięcia do domeny; - edytor lokalnych zasad grupy GPO; - Bitlocker i Applocker; - EFS; - VHD; Teraz sobie dobrze przeanalizuj czy kiedykolwiek będziesz korzystał z tych powyższych rzeczy. Bo jeśli to mała firemka na co najwyżej parę stanowisk to i zwykły Home Premium zda się dobrze. Postawisz na tym sieć, udostępnisz zasoby i będzie śmigać. Nie jest powiedziane, że jak firma = professional. Cytat:I która wersja - BOX czy UPGRADE czy jeszcze jakieś inne cholerstwo - już naprawdę zwariowałem Ogólnie masz Box - licencja przenośna po uprzednim wyczyszczeniu z innego sprzętu, dostajesz nośnik na obie wersje Oem - licencja jednostanowiskowa do końca śmierci sprzętu, nie przenośna, dostajesz tylko jeden nośnik w tej wersji jaką zakupisz Msdnaa - darmowe licencje produktów (systemy, narzędzia programistyczne....) do celów dydaktycznych na uczelniach Technet - subskrypcja na dostęp do wielu produktów od MS dla firm (użytek niekomercyjny), roczny abonament minimum 200euro Molp - licencje zbiorcze, Cię nie interesują. Oczywiście Ciebie interesuje pełen box jak napisałeś w wymaganiach, że system być może będzie przeniesiony. Upgrade - nie, z tego względu, że musisz na dysku mieć za każdym razem przy reinstalacji podstawkę w postaci poprzedniego systemu. Upgrade do Win 7 wcale taki tańszy nie jest. Cytat:BOX, bo ma możliwość zainstalowania zarówno wersji 32-bitowej jak i 64, w zależności od potrzeb. OEM też ma tylko trzeba sobie nośnik zdobyć, nie trzeba kupować osobnej licencji. Cytat:Mógłbyś podać link do konkretnej wersji, żebym mógł poszukać sobie takiej samej lub po prostu kliknąć w konkretnym sklepie? W sklepach czy marketach dostaniesz przeważnie najtańsze wersje w formie oem, za ponad 500zł to rzadkość, raczej ściągane na zamówienie. Poszukaj sobie na porównywarkach cen Home Premium Box SP1 PL - okolice na skąpcu niecałe 600zł, jakiś czas temu jeszcze za 500zł można było wyrwać Professional - tysiąc z groszem. Czy chcesz win 8 ? Hmm, póki co do końca stycznia upgrade z XP/Visty/7 jest śmiesznie tani za 130zł. Peciaq nie napisał żadnych konkretów, jedynie, że nie przepada więc nie traktuję tego poważniej. Możesz postawić sobie testowego triala i sam zobaczysz na ile odpowiada na ile nie i czy może jakiś inny komp nada się do aktualizacji. RE: Przejście z XP na nowszy system Windows: banalne pytania laika - noniewiem - 01.01.2013 14:57 Bardzo dziękuję za pomoc Panowie RE: Przejście z XP na nowszy system Windows: banalne pytania laika - Zguba25 - 01.01.2013 15:00 Zamknąć ? RE: Przejście z XP na nowszy system Windows: banalne pytania laika - noniewiem - 01.01.2013 15:43 Tak, proszę zamknąć. Przycisk "pomógł" już został namierzony Przejście z XP na nowszy system Windows: banalne pytania laika (rozwiązany) - Zguba25 - 01.01.2013 15:52 Wątek rozwiązany. |