Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Dzialajaca karta sieciowa ale brak połączenia z internetem - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Dzialajaca karta sieciowa ale brak połączenia z internetem (/dzialajaca-karta-sieciowa-ale-brak-polaczenia-z-internetem-29441-t)

Dzialajaca karta sieciowa ale brak połączenia z internetem - freanzzz - 29.12.2012 14:18

Witam,

posiadam kartę sieciową Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC , podpinam do niej słicza który z drugiej strony podłączony jest oczywiście do routera (Dlink G624t). Neta mam z TP
Sytuacja wygląda w ten sposób ,ze na routerze pali się zielona lampka oznaczająca to ze jakieś urządzenie jest podpięte (czasem mruga ale to chyba mało istotne) , w menadżerze urządzeń w komputerze karta się wyświetla ,w Połączeniach sieciowych również jest ,wiec na pewno nie jest uszkodzona ,po za tym kupiłem ją dzisiaj rano wiec myślę ze wszystko z nią gra (mam też na stanie jakas starsza z która dzieje się dokładnie to samo). Ikonka od neta (w Win7 Ultimate x86) raz pokazuje czerwony krzyżyk a raz żółty trojkacik. Jestem raczej pewien ze komputer 'widzi' się z routerem ,ale nie mogę nawet przez żadna przeglądarkę wejść w panel ustawień routera po wpisaniu w pole adresu "198.168.1.1".
Przeczysczalem juz wszystkie wejścia ,kabelki ,przekladalem karty sieciowe do innych portów a internet wciąż nie działa. Czytałem coś o wpisaniu na sztywno adresu IP i DNS ,jak to zrobiłem to coś zaczęło się dziać ,przy połączeniu lokalnym z ta karta która mam podpiętą cały czas napisane jest ze identyfikuje siec ale za chwilę znowu napisane jest "kabel sieciowy odłączony".
Nie mam juz żadnego pomysłu co z tym zrobić ,bardzo prosze o szybka pomoc bo straszna bida bez neta Zacieszacz

RE: Dzialajaca karta sieciowa ale brak połączenia z internetem - thermalfake - 30.12.2012 01:32

Nie "słicza" tylko switcha. Stosuj pisownię jaką się wszędzie stosuje a nie takie łamańce.

Cytat:Jestem raczej pewien ze komputer 'widzi' się z routerem ,ale nie mogę nawet przez żadna przeglądarkę wejść w panel ustawień routera po wpisaniu w pole adresu "198.168.1.1

A ja jestem pewien, że bramka nie wysyła odpowiedzi stąd problem.Najprościej spróbować pinga. Na razie wyeliminuj switch i podepnij się bezpośrednio pod router to zobaczysz. Pobaw się trybami pracy karty sieciowej zamiast ustawionej autonegocjacji.
Jak stawiałem sieć z różnymi systemami począwszy od XP a skończywszy na 8-mce to miałem podobny problem a wszystkiemu był winien 10 letni switch pomimo, że sprawny to za chiny nie mogłem spiąć tego tak, żeby działało.