Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f) +---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f) +---- Wątek: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty (/czy-torrenty-to-tylko-piractwo-bittorrent-odpowiada-na-tego-typu-zarzuty-29267-t) |
Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - Portator - 22.12.2012 07:12 W powszechnej świadomości torrenciarz jest po prostu piratem. Stąd internetowa kampania, która ma pokazać jasne strony protokołu BitTorrent. Ruszyła inicjatywa doesbittorrentequalpiracy.com (Czy BitTorrent równa się piractwu?) i poświęcona jej strona, której celem jest uświadamianie internautów. Chodzi o podkreślenie wszystkiego co dobre w protokole BitTorrent - najpopularniejszym w sieci systemie P2P. Każdy kto odwiedzi serwis, może sobie poklikać (dosłownie). Strona generuje odpowiedzi na chyba wszystkie możliwe pytania, które wiążą się z użytkowaniem popularnych torrentów do czegoś więcej niż ściągania muzyki, gier i filmów z sieci. Idea jest prosta. Dostajemy bazę linków, każdy z własnym argumentem za przydatnością P2P w udostępnianiu legalnych treści, pielęgnowaniu historii i upraszczaniu ludziom życia. Odnośniki pokazują, że piractwo to tylko druga strona medalu. Stronę stworzyła firma BitTorrent, założona przez Brama Cohena - twórcę protokołu o identycznej nazwie. BitTorrent jest jednym z tych haseł, które w sieci mają niestety często wydźwięk negatywny. Szczególnie w uproszczonej formie torrent/torrenty. Zapytania zaczynającego się od jednej z tych fraz nie uzupełni wam Google. Zadziała cichy mechanizm antypiracki, ponieważ nawet neutralny w wielu sprawach wujek G uważa, że torrenty to coś złego. BitTorrent chce przekonać świat, iż nie wypada mówiąc krótko - piętnować broni za to, że ktoś nieodpowiedzialny używa jej do czynienia innym krzywdy. Fot. doesbittorrentequalpiracy.com RE: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - peciaq - 22.12.2012 12:33 Tu akurat jestem po stronie torrentów. RE: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - Zguba25 - 22.12.2012 18:56 Jakby nie patrzeć to podejrzewam, że 70% torrentów to piraty. RE: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - trefl - 22.12.2012 20:14 Znacie kawał o góralu ? Podczas rewizji znaleziono u górala sprzęt do pędzenia bimbru. Bimbru jednak nie. Oczywiście sprawa znalazła się w sądzie. Sędzina wymierzyła góralowi grzywnę. Góral w odpowiedzi wygłosił mowę. To może wysoki sąd skarze mnie za gwałt bo tyż mom sprzęt do gwałtu. Przez torenty przesyłana jest masa legalnych plików np. Linux RE: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - Devzan - 22.12.2012 20:39 A ja jestem takiego zdania - torrenty są legalne. W końcu torrent tylko nam umożliwia transfer pomiędzy użytkownikami. To co ściągamy od użytkowników MOŻE być nielegalne. RE: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - peciaq - 22.12.2012 22:48 Oczywiście że są legalne. RE: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - DamiaX - 22.12.2012 23:17 Ja wstawiam się za Torrentami. Są one w pełni legalne lecz przesyłane treści do końca nie muszą być legalne... Ja korzystam z torrentów przy pobieraniu ISO Linuxa. Wolę pobierać w ten sposób niż przez serwer. RE: Czy torrenty to tylko piractwo? BitTorrent odpowiada na tego typu zarzuty - thermalfake - 23.12.2012 12:17 Każde narzędzie może zostać wykorzystane "niezgodnie z przeznaczenie" i nie da się tego uniknąć bo taka jest ludzka natura. Przykład nagrody Nobla. |