Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Nowy trojan kradnie bankowe kody jednorazowe z komórek - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f)
+---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f)
+---- Wątek: Nowy trojan kradnie bankowe kody jednorazowe z komórek (/nowy-trojan-kradnie-bankowe-kody-jednorazowe-z-komorek-29163-t)

Nowy trojan kradnie bankowe kody jednorazowe z komórek - Portator - 19.12.2012 07:14

Do niedawna potwierdzanie transakcji za pomocą jednorazowych kodów wysyłanych przez bank na telefon klienta uchodziło za bardzo bezpieczne rozwiązanie. Twórcy szkodliwych programów znaleźli jednak na nie sposób.
[Obrazek: pecuxjtnun7l_t.jpg]
Najpierw pojawił się ZeuS-in-the-Mobile, w skrócie ZitMo, który współpracował ze swoją klasyczną wersją atakującą systemy z rodziny Windows, infekując różne platformy mobilne (zob. ZeuS ciska piorunami w klientów polskich banków). Kilka miesięcy później analitycy zagrożeń odkryli SpitMo, czyli SpyEye-in-the-Mobile, mobilne „rozszerzenie” trojana o nazwie SpyEye, który szczególnie mocno upodobał sobie Polaków.

Teraz z kolei specjaliści poinformowali o wykryciu mobilnej wersji trojana Carberp, nazwanej CitMo, co jest skrótem od Carberp-in-the-Mobile. Działa ona podobnie, jak wymienione wcześniej

zagrożenia. „Stacjonarna” wersja szkodnika zmienia w locie stronę internetową banku, zachęcając ofiarę do pobrania i zainstalowania aplikacji, która jest rzekomo potrzebna, by zalogować się do systemu (zob. zrzut ekranu poniżej).

Na razie celem CitMo są klienci jednego z najpopularniejszych rosyjskich banków - Sberbanku. W sklepie Google Play analitycy odkryli także aplikacje: AlfaSafe (prawdopodobnie dla użytkowników AlfaBanku) i VkSafe (dla VKontakte). Wszystkie zostały usunięte 13 grudnia, wcześniej były jednak pobierane przez nieuświadomionych użytkowników.

Jak działa CitMo

Jeżeli nie uwzględnimy jego związku z wersją desktopową, zobaczymy zwykły program szpiegujący z umiejętnością przesyłania wiadomości tekstowych. Jego celem jest jednak pokonanie ostatniej bariery procesu autoryzacji w systemie bankowości internetowej, którą stanowią wysyłane przez bank kody jednorazowe (mTAN). CitMo- podobnie jak ZitMo i SpitMo - potrafi je przechwytywać i przekazywać do zdalnego serwera, ukrywając przed użytkownikiem swoją aktywność.

Chociaż Google podejmuje działania, by wyeliminować szkodliwe aplikacje ze swego sklepu, przypomina to niekiedy walkę z wiatrakami. Dlatego warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie: aplikacje mobilne związane z bankowością online należy pobierać tylko i wyłącznie ze strony banku, w którym mamy konto. Zabezpieczanie się przed mobilnymi trojanami należy zacząć od zainstalowania na komputerze/laptopie sprawdzonego rozwiązania antywirusowego, ponieważ - jak już wspomniałem - przestępcy używają ich w połączeniu z desktopowymi odpowiednikami.

Bardziej szczegółowy opis nowego szkodnika można znaleźć w serwisie Viruslist.pl prowadzonym przez Kaspersky Lab. Dowiedz się także, jak ustrzec się przed trojanem Boxer.AA, który bez wiedzy i zgody użytkownika rozsyła wiadomości SMS na numery o podwyższonej opłacie.
[Obrazek: citmo_1355833958.png]
Źródło: Kaspersky Lab

RE: Nowy trojan kradnie bankowe kody jednorazowe z komórek - peciaq - 20.12.2012 01:32

Dobrze że mi Plus skasował ostatnio 130zł za pięciominutowe połączenie z internetem i mam zablokowane konto, to ten wirus co rozsyła smsy mi nie grozi...

RE: Nowy trojan kradnie bankowe kody jednorazowe z komórek - PoznanskaPyra - 20.12.2012 02:07

Kolejny raz okazuje się że moja nokia 3310 jest lepsza od smartfon-a Zadowolony