![]() |
Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f) +---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f) +---- Wątek: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? (/smartfony-samsunga-z-powazna-luka-bezpieczenstwa-ktore-modele-sa-zagrozone-29136-t) |
Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - Portator - 18.12.2012 07:09 Programiści skupieni wokół XDA Developers znaleźli lukę, przez którą może się prześliznąć niebezpieczne dla użytkownika malware. Dotknięte są nią smartfony bazujące na układach Exynos 4. ![]() Sytuacja jest o tyle przykra, że procesory Exynos 4210 i Exynos 4412 napędzają topowe słuchawki z rodziny Galaxy. Problem dotyczy dwóch flagowych modeli Galaxy S, a więc Galaxy S II (rok 2011) i Galaxy S III (rok 2012). Jako, że Samsung swoje układy wykorzystuje także w innych smartfonach, zagrożeni są również posiadacze obu generacji Galaxy Note i tabletu Galaxy Note 10.1. Listę urządzeń w których programiści z XDA Developers zidentyfikowali lukę ExynosAbuse znajdziecie poniżej. Aby nie mieszać wam w głowach, usunąłem z niej smartfony dostępne wyłącznie na terenie USA. Samsung Galaxy S2 GT-I9100 Samsung Galaxy S3 GT-I9300 Samsung Galaxy Note GT-N7000 Samsung Galaxy Note 2 GT-N7100 Samsung Galaxy Note 10.1 GT-N8000 Samsung Galaxy Note 10.1 GT-N8010 (wersja z modemem 3G) Samsung ma poważny problem i jak na razie bardzo oszczędnie waży słowa. Oświadczenia możemy się spodziewać dopiero po dokładniejszym zbadaniu zagrożenia. Niewykluczone, iż urządzenia będą łatane na kolanie za pomocą łatki dystrybuowanej w trybie OTA. Exploit ExynosAbuse działa w ten sposób, iż każda aplikacja może go wykorzystać do uzyskania uprawnień typu root - w przypadku Androida chodzi o uprawnienia administratora (standardowo zablokowane). Stąd już tylko krok do przejęcia kontroli nad urządzeniem, co może skutkować choćby uzyskaniem dostępu do naszych danych. Jeden z programistów podpisujący się jako alephzain, napisał na forum XDA, że lukę mogą wykorzystać także aplikacje instalowane bezpośrednio z Google Play - niekoniecznie więc chodzi o gry i programy z jakichś szemranych źródeł. Tymczasowy i nieoficjalny patch, który pozwala usunąć zagrożenie został udostępniony przez programistów XDA. Niestety, programiści zaznaczają, że rozwiązanie nie jest idealne i w przypadku niektórych smartfonów może zablokować aplikację aparatu. Stąd dedykowany jest tylko dla świadomych użytkowników. Pozostali powinni poczekać na oficjalną łatkę Samsunga. ![]() Źródło: forum.xda-developers.com Fot. Google, Samsung RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - thermalfake - 18.12.2012 22:42 No to nie dobrze.... RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - Magnetar - 18.12.2012 23:03 u la la I rypnęła się cała technologia. Nie ma to jak cegła Motoroli. RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - thermalfake - 18.12.2012 23:48 Motorola też nie będzie wieczna zwłasza po tym jak się wycofali z Europy i ledwo zipią. RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - peciaq - 19.12.2012 01:12 Tylko Nokia panowie, tylko Nokia. RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - thermalfake - 19.12.2012 01:56 Jasne.......jak tak dalej pójdzie to tak samo zwiną interes. Swą siedzibę już sprzedali. RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - Magnetar - 19.12.2012 02:29 Same bankruty, jak tak dalej pójdzie to będziemy zmuszeni do używania tego Smart Złomu. Choć ja jestem gotów na najgorsze. Motorola C160 http://www.gsm.netidea.com.pl/motorola-c160/p/104/931 Mój pierwszy telefon komórkowy, mam ją do dziś, najlepsze w niej jest to że nie potrzebuje do niej akumulatora, bo działa na 4 paluszkach, to były telefony, gotowe na wszystko, wkładasz paluchy i dzwoni. RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - peciaq - 20.12.2012 01:33 Nokie 3310 wrócą do łask (lecz czy kiedykolwiek wyszły z łask?) RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - thermalfake - 20.12.2012 11:21 W moim wypadku to się nie spełni bo potrzebuję czegoś więcej niż maszynki do dzwonienia. Smartfon zapewnia mi wszystko - mobilne centrum dowodzenia. Owszem jakbym nie miał nic do roboty to znowu bym łyknął 6310i. RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - peciaq - 20.12.2012 16:42 Ja też już bez smartfona ani rusz. RE: Smartfony Samsunga z poważną luką bezpieczeństwa. Które modele są zagrożone? - Zguba25 - 20.12.2012 19:32 Ja mam Samsunga Avile i chwale... Tyle że to nie smartfon ;P |