Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Windows 7 i Ubuntu - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 i Ubuntu (/windows-7-i-ubuntu-28822-t)

Windows 7 i Ubuntu - kamyknapoboczu - 06.12.2012 14:04

Cześć. Mam zainstalowanego Windows 7 i chciałbym zainstalować Ubuntu tak, aby przy włączaniu systemu mógłbym dokonać wyboru. Nigdy tego nie robiłem więc proszę o pomoc. Pozdrawiam.

RE: Windows 7 i Ubuntu - Jazz - 06.12.2012 14:31

Instaluj normalnie Ubuntu. Instalator sam rozpozna Windows na innej partycji i doda odpowiedni wpis do GRUB-a. Domyślnie uruchamiane będzie Ubuntu, jeśli wolisz Windowsa, będziesz musiał jeszcze wykonać w konsoli:
Kod:
sudo mv /etc/grub.d/30_os-prober /etc/grub.d/09_os-prober
sudo update-grub

RE: Windows 7 i Ubuntu - kamyknapoboczu - 06.12.2012 15:38

Mam 2 partycje: C i D. Na C mam zainstalowanego Windowsa, czy muszę zrobić nową partycję dla Ubuntu czy mogę go zainstalować normalnie na D? Dzięki za pomoc.

RE: Windows 7 i Ubuntu - Jazz - 06.12.2012 18:40

Ja pisałem o instalacji Ubuntu na osobnej partycji. Można jednak przy pomocy tego narzędzia http://www.ubuntu.com/download/help/install-ubuntu-with-windows zainstalować Ubuntu na partycji windowsowskiej. Windows będzie ją widział jako plik, a Ubuntu jako partycję. Dobre rozwiązanie dla testujących Ubuntu.

RE: Windows 7 i Ubuntu - kamyknapoboczu - 06.12.2012 20:22

W takim razie chyba lepiej zrobić oddzielną partycję. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

RE: Windows 7 i Ubuntu - DamiaX - 06.12.2012 20:30

Wystarczy że skasujesz w instalatorze Ubuntu partycje D stworzysz nową z punktem montowania na "/" a system plików jako ext4 z księgowaniem i instalujesz na tej nowej partycji.

Windows 7 i Ubuntu (rozwiązany) - peciaq - 11.12.2012 18:55

Wątek rozwiązany.