Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Z windows 8 na Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Z windows 8 na Windows 7 (/z-windows-8-na-windows-7-28708-t)

Z windows 8 na Windows 7 - saperek25 - 02.12.2012 16:13

Witam! Posiadam laptopa firmy samsung. Oryginalny system do Windows 8. Chciałem zainstalować Windows 7 ale niestety po sformatowniu dysku i próbie konwersji dysku na gpt i nawet mrb nie pozwalają na instalację. Podczas instalacji pliki rozpakowują sie w 100% potem instalują się funkcję i następuje restart komputera po którym powinno dojść do kontynuacji instalacji ale niestety jest czarny ekran i tyle. Szukałem już na googlach różnych poradników ale nic nie działa.

RE: Z windows 8 na Windows 7 - thermalfake - 02.12.2012 16:20

Proszę na wstępie napisać dokładnie co to z model samsunga.
Mam nadzieje, że jesteś świadom iż po konwersji mbr <-> gpt wszelkie dane są usuwane bezpowrotnie więc jeśli nie wykonano recovery to fabrycznej kopii już nie ma.
Windows w jakiej edycji i architekturze, z SP1 czy bez, jakie źródło ?

RE: Z windows 8 na Windows 7 - saperek25 - 02.12.2012 16:23

samsung np350v5c Win 7 sp1

RE: Z windows 8 na Windows 7 - thermalfake - 03.12.2012 11:49

Wkładamy nośnik win7 do napędu po czym rozpoczynamy instalację, w międzyczasie wciskamy Shift+F10 żeby dostać się do konsoli WinRE.
Wklepujemy
diskpart
list disk
select disk numer
clean
convert mbr
exit

Sekwencja wyczyści dysk z partycji i przy okazji przekonwertuje do mbr'a.

Nawet gdyby nie udało się postawić systemu to w katalogach powinny istnieć takie dwa pliki
C:\$WINDOWS.~BT\Sources\Panther\setupact.log -> zawiera informacje dotyczące akcji wykonywanych podczas instalacji.
C:\$WINDOWS.~BT\Sources\Panther\setuperr.log -> Zawiera informacje dotyczące błędów występujących podczas instalacji.

Dobrać się do tych plików/skopiować można za pomocą dowolnego distro systemu ratunkowego.