Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Windows 7 a livebox - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Windows 7 a livebox (/windows-7-a-livebox-28606-t)

Windows 7 a livebox - rzynch1 - 28.11.2012 19:39

Z góry przepraszam jeżeli pisze w złym podrozdziale ale naprawdę nie mam czasu i śpieszno mi aby ten problem rozwiązać.
Otóż pare dni temu kupiłnowy komputer z windowsem 7, chiałem zainstalowc liveboxa z płyty ale wyskoczył taki błąd ''operating system unsupported'', zmieniałem też zgodność i wtedy płyta wchodziła bez problemu, instalowało się ale gdzy weszło do panelu aby podłączyć te kable doszło do kabla ADSL i dalej powinien być ethernet ale wyskoczyło mi coś że nie może bo nie mam podłączonej karty sieciowej. Dalej starałem sie wejść na parametry na Internet Explorer (brak innej przegladarki) wpisywałem adres i nic mi nie wyskyłoczyło (wyłaczyłem tryb offline). Sciągnalem sterowniki na Windows 7 i tez nie pomoglo. Prosze nie wiem juz co robic. Liveboxa mam starszej generacji i czyzby one nie obslugiwaly Windows 7? Trzeba wymienić liveboxa czy co?

RE: Windows 7 a livebox - thermalfake - 29.11.2012 00:05

Z tego opisu wynika, że
- brakuje zainstalowanego sterownika karty sieciowej -> można łatwo sprawdzić czego brakuje w managerze urządzeń (pytajniki), ogólnie sekcja karty sieciowe
- liveboxa nie trzeba instalować z płyty coś jak na wzór sterownika bo to nie jest urządzenie peryferyjne jak np drukarka, raz skonfigurowany livebox (ustawienia są zapisywane na nim) działa nadal niezależnie od tego co do niego podłączymy (windows XP/Vista/7/8, linux, telefon/tablet itp), wystarczy tylko wpiąć kabel sieciowy i o ile ustawione jest automatyczne pobieranie adresu ip (zarówno na liveboxie jak i pc) ma działać bezproblemowo od razu.

RE: Windows 7 a livebox - rambit - 03.12.2012 09:32

Instalujemy stery do liveboxa tylko gdy podłączamy go przez USB albo wtykamy wifi dongl-a np. w drugim kompie.
po prostu podpinamy go do portu UTP przez załączony kabel sieciowy do karty sieciowej w kompie i wpisujemy w przeglądarkę 192.168.1.1 potem admin admin (user/pass). ale jak tego kolega nie złapie, to nie pomoże mu też przewodnik po liveboxie ani Blue Line Uśmiechnięty