![]() |
NVIDIA zwiększyła dostawy o 28,3% w trzecim kwartale - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f) +---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f) +---- Wątek: NVIDIA zwiększyła dostawy o 28,3% w trzecim kwartale (/nvidia-zwiekszyla-dostawy-o-28-3-w-trzecim-kwartale-28598-t) |
NVIDIA zwiększyła dostawy o 28,3% w trzecim kwartale - Portator - 28.11.2012 15:22 ![]() Firma analityczna Jon Peddie Research przeprowadziła badania rynku kart graficznych przeznaczonych dla komputerów osobistych. Uzyskane dane mogą zaskoczyć, bo chyba nie mogliśmy spodziewać się takiego rozwoju zdarzeń. Do rzeczy - dostawy kart graficznych NVIDII dla pecetów w trzecim kwartale zwiększyły się o blisko 30% w stosunku do poprzedniego kwartału. W przypadku brania pod uwagę układów mobilnych, wzrost sprzedaży wyniósł 19,6%. Warto wspomnieć, że cały rynek odnotował stratę na poziomie półtora procenta. Zdecydowanie inna sytuacja jest u AMD, które odnotowało w tym samym czasie spadek sprzedaży o 30%! Podobnie było na rynku mobilnym, gdzie AMD dostarczyło o 4,7% mniej swoich układów. Wszystkie dane dotyczące "Czerwonych" obejmują także układy graficzne zintegrowane w procesorach APU. Porównanie trzeciego kwartału 2012 roku z trzecim kwartałem 2011 roku pokazuje, że NVIDIA ma wiele powodów do zadowolenia. Dostawy AMD w tym przypadku spadły o 20%, Intel zanotował stratę na poziomie 14%, zaś NVIDIA może cieszyć się z minimalnego spadku wynoszącego 0,5%. Udział poszczególnych firm w rynku rozkłada się następująco - na czele stoi Intel z udziałem wynoszącym 59,8% (było 60,3%), później jest AMD z udziałem 21,2% (było 23%), a tuż za nim plasuje się NVIDIA z 18,5% (było 16,1%). Trzeba pamiętać, że wynik "Zielonych" opiera się jedynie na kartach graficznych, zaś AMD oraz Intel posiada zintegrowane układy w swoich procesorach. Źródło: Jon Peddie Research |