![]() |
Rozwiązany Podłączenie bardzo starych głośników do komputera (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Podłączenie bardzo starych głośników do komputera (rozwiązany) (/podlaczenie-bardzo-starych-glosnikow-do-komputera-rozwiazany-2845-t) |
Podłączenie bardzo starych głośników do komputera (rozwiązany) - piotrek2009 - 03.12.2009 23:29 Witam. Mój problem dotyczy głośników, od razu mówię że nie jestem znawcą tematu. Moje głośniki mają dosyć archaiczna budowę, bo mają ponad 20 lat. Chciałem się zapytać: 1)Czy przypinając dwie kolumny w sposób identyczny jak wygląda to w słuchawkach, tzn. dwa kabelki łączą się w na końcu przejściówki z jackiem 3.5, ![]() będą miały prawo działać poprawnie na systemie Windows 7 bądź XP? 2)Czy dwie kolumny, z których każda ma po 3 głośniki mogą być podpięte bezpośrednio i bez zasilania do komputera? Mam przejściówkę na jedna kolumnę i działa, choć niezbyt głośno. 3)I jeszcze jedno, jak nazywa się takie łącze przy głośniku? ![]() RE: Stare głośniki - Admin - 03.12.2009 23:51 Takie głośniki, podejrzewam, że to Unitra, możesz bez problemu podłączyć do komputera ale mając wzmacniacz. Wzmacniacz musi mieć wejścia na Twoje kolumny, to stary sprzęt ale wciąż dobry. W pierwszym lepszym sklepie elektronicznym kupujesz przejściówkę z wyjścia ze wzmacniacza na mini-jacka i podłączasz do karty dźwiękowej. Koszt nowej przejściówki - 10 zł Koszt używanego wzmacniacza kupionego na placu - 50 zł Wrażenia - bezcenne RE: Stare głośniki - MAciachPaN - 03.12.2009 23:52 Tak będą ci działać poprawnie. Na 2 pytanie sam sobie odpowiedziałeś będą działać ale niezbyt głośno lepiej sobie jakiś wzmacniacz skombinuj ![]() RE: Podłączenie bardzo starych głośników do komputera - piotrek2009 - 04.12.2009 00:13 Znaczy się czy kolejność podpięcia do komputera wygląda tak? 1) głośniki 2) wzmacniacz 3) przejściówka jack 4) komputer Kolumny z zodiaka o średnicach głośników 5,5/7,5/15 głośność wystarczająca, ale wolałbym mieć stereo RE: Podłączenie bardzo starych głośników do komputera - MAciachPaN - 04.12.2009 09:04 Też kiedyś miałem zodiaka podłączonego pod kompem jeżeli masz to radio jeszcze to ono ma wbudowany wzmacniacz w sobie. RE: Podłączenie bardzo starych głośników do komputera - piotrek2009 - 04.12.2009 12:30 Mam jeszcze te radio ![]() Czy jest możliwe podpięcie kolumny-zodiak-komputer, bez ingerencji w zodiaka i zakupu dodatkowego wzmacniacza? W takim przypadku jak podpiąć radio pod kompa? Mam zasilacz 350W, czy gdybym podpiął zbyt mocne głośniki bez własnego źródła zasilania, mogłaby mojemu komputerowi stać się krzywda? RE: Podłączenie bardzo starych głośników do komputera - MAciachPaN - 04.12.2009 15:04 Idź do 1 lepszego serwisu to ci zrobią taki kabel ja zapłaciłem 10 zł ;] 1 końcówka to ta z tymi bolcami śmiesznymi a 2 to dzeka podłączasz normalnie radio pod kompa do tego głośniki i che ja ![]() RE: Podłączenie bardzo starych głośników do komputera - piotrek2009 - 04.12.2009 16:05 możesz jeszcze podać która, ta z przodu, czy któraś z tyłu? ![]() ![]() ![]() RE: Podłączenie bardzo starych głośników do komputera - MAciachPaN - 04.12.2009 16:36 Widzisz te 3 z tyłu ja miałem do śierodkowej podłączone zresztą będziesz widział na którym działa albo zamiast tego urządzonka na kasety ![]() ![]() RE: Podłączenie bardzo starych głośników do komputera - piotrek2009 - 17.12.2009 07:54 Witam raz jeszcze. udało mi się załatwić kabel i wymienić niedziałający bezpiecznik i teraz wszystko gra. Windows 7 wydaje się bardzo ciekawym oprogramowaniem, mam w domu 4 kompy i na każdym mam innego Windowsa, ten na pewno jest najlepszy muzycznie. Dziękuje za pomoc ![]() |