Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jak zmienić Sieć 2 na 1 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: Jak zmienić Sieć 2 na 1 (/jak-zmienic-siec-2-na-1-28165-t)

Jak zmienić Sieć 2 na 1 - Smokk - 11.11.2012 23:49

Kiedy zainstaluje hamachi pokazuje mi że to sieć 3 a nie 2. Tym samym główna wskakuje na drugie miejsce i trzeba ją po restarcie wyłączyć i ponownie uruchomić żeby zmieniła kolejność na pierwszą bo inaczej internet nie będzie działał. Co zrobić żeby ustawić tą sieć hamachi na 2??

RE: Sieć 3 Hamachi - thermalfake - 12.11.2012 10:54

Pokaż mi to jak wygląda na screenie w centrum sieci i udostępniania -> zmień ustawienia karty sieciowej.
Nie wiem która sieć (połączenie lokalne czy bezprzewodowe) odpowiada za dostęp do internetu. Więc dla tej sieci która udostępnia to połączenie ustawiasz metrykę na 0 (usuwasz automatyczną). Dla mniej ważnego dajesz 1 a np dla Hamachi 2. W ten sposób ustalasz hierarchię ważności niezależnie od tego jak są ponumerowane.

[Obrazek: metryka.jpg]

RE: Sieć 3 Hamachi - Smokk - 16.11.2012 02:19

Otóż główna sieć jest przewodowa i ustawiona na (Uzyskaj adres IP automatycznie), dlatego działa dobrze tylko po którymś z kolei uruchomieniu komputera przeskakuje z 1 na 2 i wtedy trzeba wyłączyć i ponownie włączyć. Ale jak zmienić hamachi z sieci 3 na 2 ?

RE: Sieć 3 Hamachi - thermalfake - 16.11.2012 17:33

Pisz bardzie zrozumiale i wykonuj to o co proszę. Nie da się sobie od tak zmienić numerków połączeń bo tym zarządza tylko i wyłącznie system. Użytkownik może jedynie za pomocą metryk zmienić kolejność używania połączeń. Tyle w temacie.
Co to znaczy, że sieć przewodowa przeskakuje z 1 na 2 ? Masz jeszcze jakieś inne połączenia ?

RE: Sieć 3 Hamachi - Smokk - 21.11.2012 01:14

http://img855.imageshack.us/img855/1484/sieci.png

Zainstalowałem nowszą wersja hamachi ale teraz jest sieć 5 i program wogóle nie działa Uśmiechnięty

Tak, robiłem tak jak tu podawał thermalflake, z tym ustawieniem na 1 główną sieć. Ale to niczego nie rozwiązało dlatego o tym nie pisałem Smutny