![]() |
Brak możliwości konwersji z GPT na MBR przy upgradzie do Windows 8 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Brak możliwości konwersji z GPT na MBR przy upgradzie do Windows 8 (/brak-mozliwosci-konwersji-z-gpt-na-mbr-przy-upgradzie-do-windows-8-28160-t) |
Brak możliwości konwersji z GPT na MBR przy upgradzie do Windows 8 - Chester90 - 11.11.2012 16:53 Witam serdecznie i proszę o pomoc! Chciałem sformatować cały komputer i zainstalować win 8. Usunąłem wszystkie partycje z wyjątkiem recovery. Przy okienku z wyborem partycji, nie ma przycisku "dalej" i wyskakuje błąd "Nie można zainstalować sytemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT. Znalazłem poradnik, gdzie opisana jest konwersja z GPT na MBR. Tylko mam pytanie czy, żeby prze konwertować z GPT do MBR to trzeba usunąć też wolumen recovery? Nie usunąłem go (bo się boje ze już zupełnie nie odzyskam systemu chociaż na ten moment z tego recovery też nie mogę) i mam błąd: "dysk nie może być konwertowany. dyski cd-ROM i DVD stanowią przykłady dysków które nie mogą być konwertowane" nie wiem czy to jest powiązane? Proszę o szybka odpowiedź, siedzę z tym już cały dzień ![]() RE: Brak możliwości konwersji z GPT na MBR przy upgradzie do Windows 8 - thermalfake - 11.11.2012 17:29 Trochę nieprzemyślane działania. Zapewne kopii fabrycznego systemu na nośnik nie zrobiłeś ? Żeby zrobić konwersję niestety wymaga to przemielenia całego dysku, nie można sobie konwertować wybranych partycji jak się podoba. Nie jest to sytuacja do końca beznadziejna bo można wrócić do siódemki ale z nośnika oem. Na GPT można postawić system o ile płyta posiada taki feature jak włączone UEFI. |