Problem z ikoną połączeń sieciowych w Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Problem z ikoną połączeń sieciowych w Windows 7 (/problem-z-ikona-polaczen-sieciowych-w-windows-7-28092-t) |
Problem z ikoną połączeń sieciowych w Windows 7 - MarcusAurelius - 09.11.2012 17:05 Mam problem z ikoną połączenia sieciowego, która wyświetla się w obszarze powiadomień paska systemowego. Wiem, że kwestia ta była kilkakrotnie poruszana na forum, jednak żadne rozwiązanie nie pomaga w moim przypadku. Problem wygląda następująco. Pomimo, że jestem podłączony do sieci, Windows ani ikonka sieci nie wykrywa połączenia. Nie pomaga ponowne zainstalowanie sterowników kart sieciowych, bluetooth'a, modemu, WiFi. Ikonka i sieć reagują dopiero po restarcie usługi magazynu interfejsu sieciowego (Network store interface) w services.msc. Przy każdym kolejnym połączeniu trzeba robić właśnie taki restart. Czy istnieje jakiś sposób by system (i ikona) reagowały z automatu (jak zazwyczaj się dzieje)? Mój komputer: Asus N56VZ, procesor Intel i7 3610 QM (2,10 GHz), karta sieciowa Atheros AR8161/8165 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20), modem 3G ZTE MF190, karta WiFi Intel Centrino Wireless-N 2230. System operacyjny: Win7 Professional x64. Załączam to co wyświetla się w wierszu polecenia po wpisaniu ipconfig/all. Pozdrawiam Proszę o pomoc RE: Problem z ikoną połączeń sieciowych w Windows 7 - thermalfake - 09.11.2012 22:12 To jest na tyle złożony i głęboki problem usług połączony z bałaganem jaki widziałem w wyniku polecenia ipconfig/all że raczej byłbym tylko skłonny do przywrócenia systemu i zainstalowania SP1 którego u ciebie nie widzę. Na razie półśrodkiem może być zrobienie prostego skryptu uruchamianego na pulpicie który by tą usługę restartował. RE: Problem z ikoną połączeń sieciowych w Windows 7 - MarcusAurelius - 10.11.2012 15:04 (09.11.2012 22:12)thermalfake napisał(a): To jest na tyle złożony i głęboki problem usług połączony z bałaganem jaki widziałem w wyniku polecenia ipconfig/all że raczej byłbym tylko skłonny do przywrócenia systemu i zainstalowania SP1 którego u ciebie nie widzę. Dzięki. Zrobię, jak mówisz. Czy ten bałagan (jestem laikiem i średnio wiem o czym dokładnie mówisz) może skutkować obniżeniem bezpieczeństwa w sieci. Przykładowo: Firewall jest włączony ale (bez restartu usługi magazynu interfejsu sieciowego) nie wykrywa sieci. Czy zapora spełnia (w takim stanie rzeczy) swoją funkcję? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź. RE: Problem z ikoną połączeń sieciowych w Windows 7 - thermalfake - 11.11.2012 14:00 Firewall działa niezależnie od rozpoznanych/nierozpoznanych sieci. |