Komputer wykorzystuje tylko 1/10 szybkości łącza - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Komputer wykorzystuje tylko 1/10 szybkości łącza (/komputer-wykorzystuje-tylko-1-10-szybkosci-lacza-27824-t) |
Komputer wykorzystuje tylko 1/10 szybkości łącza - budensik - 30.10.2012 15:30 Witam mam problem z komputerem i z szybkością łącza coś ewidentnie blokuje łącze,ale od początku to opowiem: Mam komputer Sony Vaio all in one VPCL 137fx-r jest to niezły kombajn według mnie do tego mam internet UPC 100mb/s. Mam też laptopa dużo słabszy niż ten sony i na kablu na laptopie mam 92mb download w speedtest.net natomiast na kompie sony po kablu ma niecałe 10mb download między 6-8mb download. Co może być przyczyną że tak go muli ,przeskanowałem komputer antymalware bytes i wszystko w porządku nie wiem co robić ,mam zainstalowany utorrent ale on jest wyłączony,próbowałem też włączać i wyłączać firewall ale żadnych zmian niema. Proszę o pomoc bo brak mi pomysłów ,dziękuję i pozdrawiam. RE: Komputer wykorzystuje tylko 1/10 szybkości łącza - Magnetar - 30.10.2012 16:07 Specyfikacja mówi że: Ethernet Protocol : 10Base-T / 100Base-TX / 1000Base-T Ethernet Speed : Fast Ethernet (RJ-45) Karta sieciowa działa na 100mbps czyli teoretycznie transfer wynosi 12.5 MB/s (realny max transfer to ok 11 MB/s) pytanie czy to co podajesz to megabity czy megabajty Napisz jaka jest topologia sieci - jaki modem z czym się łączy, gdzie itd opisz całą sieć podając modele urządzeń. RE: Komputer wykorzystuje tylko 1/10 szybkości łącza - thermalfake - 30.10.2012 16:45 Pokaż link z wynikiem speedtestu dla sony i jakiegoś screen'a przy pobieraniu dużego pliku przeglądarką z noc.gts.pl Karta sieciowa ustawiona w trybie autonegocjacji, half-duplex, full-duplex ? Pobaw się tym i daj znać. RE: Komputer wykorzystuje tylko 1/10 szybkości łącza - budensik - 30.10.2012 19:52 [attachment=4853]Witam ponownie dziękuję za odpowiedź poniżej zamieszczam screeny a co do waszych odpowiedzi to dziękuję tylko muszę się w nie zagłębić ponieważ to o czym mówicie to już jest trochę wyższa szkoła informatyki i nie bardzo rozumię o co wam chodzi ,ale jeszcze odpiszę tylko na razie zamieszczę te screeny Witam ponownie a więc wartość wyjściowa była 100mb full duplex , zmieniłem na half duplex i w speedteście skoczył download z 6mb do 45mb ,zmieniłem jeszcze raz na auto detect i tutaj już download skoczył do 91mb zresztą zobaczcie sami. Bardzo dziękuję za pomoc znów nauczyłem się czegoś nowego korzystając z Waszego forum , serdecznie pozdrawiam. Wątek uważam za rozwiązany. |