![]() |
Rozwiązany Problem z przegrzewającym się laptopem - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Problem z przegrzewającym się laptopem (/problem-z-przegrzewajacym-sie-laptopem-27799-t) |
Problem z przegrzewającym się laptopem - Masakrow - 29.10.2012 18:01 Witam Mam laptopa HP ProBook 4720s, który strasznie się przegrzewa i wyłącza. Dochodzi nawet do 105 C. Gdy prowadzę normalną pracę na komputerze nie ma problemu, lecz gdy włączę jakąś grę to zaczyna chodzić strasznie głośno i wyłącza się. Podkładki chłodzące odpadają ponieważ podstawa nie ma żadnych wlotów na powietrze. W ostatnim czasie dodawałem do niego pamięć Ram 4 Gb. Proszę o pomoc i o jakieś rady. RE: Przegrzewający się laptop ! - thermalfake - 29.10.2012 21:49 Ja natomiast nie polecam komuś zupełnie nieobeznanemu w grzebaniu w mobilnym sprzęcie. Nie musi być to sprawa zabrudzenia a uszkodzonego systemu chłodzenia typu nieszczelny heatpipe który nie odbiera ciepła i wysyła go w okolice wentylatora. Może to też być nie przylegający blok (sytuacje zazwyczaj po upadkach). Najpierw trzeba to rozebrać - nie każdy model da się prosto rozmontować bez połamania plastików/zaczepów. Pamiętać trzeba aby wykonywać to przy odłączonej baterii. Pryskanie sprężonego powietrza do środka przez wylot też może przysporzyć kłopotów typu zablokowany wiatrak kłaczkami kurzu. Należy tez pamiętać o ostrożności, żeby z pojemnika nie wydobywała się skondensowana woda. Przy czyszczeniu najlepiej wyjąć wicher a jego łopatki zablokować podczas przedmuchu. System chłodzenia jest bardziej skomplikowany w pececie i jego nieumiejętny demontaż może go uszkodzić. Procesora/układu graficznego nie smaruje się pierwszą lepszą pastą z brzegu. Producent laptopa w części przypadków wymaga odpowiednich materiałów o wyspecyfikowanej przewodności cieplnej. RE: Przegrzewający się laptop ! - Masakrow - 30.10.2012 10:01 Po przeczyszczeniu wentylatora i radiatorów z kurzu oświadczam że jest lepiej. Tmp. oscyluje pomiędzy 50 a 70 . Tak wiec jest lepiej. Mam nadzieję że więcej nie pojawi się ten problem. Pozdrawiam i dzięki. Problem z przegrzewającym się laptopem (rozwiązany) - peciaq - 30.10.2012 11:58 Wątek rozwiązany. |