Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Przegrzewająca się karta graficzna? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Przegrzewająca się karta graficzna? (/przegrzewajaca-sie-karta-graficzna-27723-t)

Przegrzewająca się karta graficzna? - Ronaldinho261 - 27.10.2012 09:21

Witam. Jakiś czas temu spaliła mi się grafika. Czekałem 3 mies na gwarancji zanim dostane ją spowrotem. I nie dostałem do tej pory. Sklep zaproponował mi inną kartę a tamtą sprzeda gdy wróci. Tamta była to GeForce 240 a teraz mam GeForce 440. I zaczęły się problemy. Pierwsze przegrzewał się procek ( przy gżę dochodził nawet do 90 stopni.) Więc kupiłem paste. Problem zniknął procek się nie przegrzewa. Ale jednak problem dalej pozostał ( po 10-20 min. pojawiał się czarny ekran i takie harczenie w głośnikach.) Teraz również tak jest próbowałęm na dwóch grach (Fifa 13 ETS2).

Moje parametry kompa:

-Windows 7
-Amd athlon x3 450
-4 gb ddr3 good ram 2x 2gb.
-HDD WD 640 gb. SATA II
- Asus GT440 1GB GDDR5 822 mhz overlocked directx 11
-LOGIC 500W. (zasilacz)

I moje pytanie brzmi:

Jak pozbyć się tego problemu ? Wyszysczenie komputera też nic nie dało.

RE: Przegrzewająca się karta graficzna? - thermalfake - 27.10.2012 10:00

To nie jest problem sprzętowy. Kilka osób opisywało identyczne problemy z różnymi grami.
Odnośnie Fify 13 dużo informacji masz tu -> http://guide4games.com/index.php/fixes/2432
Żeby dowiedzieć się czy grafika się przegrzewa odpal Furmarka (opis w faq).

RE: Przegrzewająca się karta graficzna? - Ronaldinho261 - 27.10.2012 10:09

Sprawdzałem temperatury. Przy normalnym urzytkowaniu (tylko internet).

Temperatury:

CPU 36
GPU 30-40 (większa gdy leci jakiś filmik na youtube.)
HD0 37.
Natomiast w czasie gry:
Cpu około 45
GPU 60-70

Właśnie przed chwilą gdy włączyłem kompa pojawił się czarny ekran ( No signal) przy użytkowaniu tylko internetu.

RE: Przegrzewająca się karta graficzna? - thermalfake - 27.10.2012 16:12

Temperatury w normie.
Hmm skoro zaczyna się to dziać w różnych nieprzewidzianych momentach mogę obstawiać złącze PCI-E na płycie głównej, nie bez powodu tamta grafika się spaliła, takie grafiki nie mają osobnego zasilania z zasilacza tylko przez slot do mocy 75W

RE: Przegrzewająca się karta graficzna? - Ronaldinho261 - 27.10.2012 23:22

To jeszcze raz ja. Cwaniak Zapożyczyłem się od kolegi karte GeForce 7900GT 128 mb. (cóż za moc xd) Komputer idzie od 12:00 bez przerwy i ani jednego "no signal". Nie wiem czy coś wam to pomoże ale napisałem Cwaniak A może to zasilacz ? Bo na elektrodzie jest na "czarnej liście" Cwaniak