Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Pliki systemowe a optymalizacja - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Pliki systemowe a optymalizacja (/pliki-systemowe-a-optymalizacja-27667-t)

Pliki systemowe a optymalizacja - madeinknz - 25.10.2012 14:02

Witam.
Chciałbym dowiedzieć się jakie pliki z katalogu windows mogę usunąć, nie wyrządzając szkody komputerowi, zarazem poprawiając wydajność systemu.
Korzystałem już z programu CCleaner.
Z góry dziękuje za pomoc.

RE: zbędne pliki systemowe - Modest - 25.10.2012 16:18

Na czysty tok rozumowania : Nazwa : Pliki Systemowe. Więc jak Ty chcesz usunąć je, skoro są one SYSTEMOWE ? Jeżeli zależy Ci na zwolnieniu miejsca z dysku to polecam Wise Disk Cleaner.

RE: zbędne pliki systemowe - thermalfake - 25.10.2012 18:09

C:\MSOCache\All Users
C:\Program Files (x86)\InstallShield Installation Information
C:\Windows\Prefetch
C:\Users\Twoja nazwa\AppData\Local\Temp
C:\Windows\SoftwareDistribution\Download
%windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCac​he\Content
%windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCac​he\MetaData

Ogólnie dobrym narzędziem do sprawdzania zawartości dysku jest np WinDirStat.

RE: zbędne pliki systemowe - madeinknz - 29.10.2012 11:18

(25.10.2012 18:09)thermalfake napisał(a):  %windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCac​he\Content
%windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCac​he\MetaData
jeszcze jakby można było wyjaśnić za co te pliki odpowiadają to byłoby super. sprawdzałem u wujka google i niczego się nie dowiedziałem (chyba że ciota jestem i szukać nie umiem)