Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Komputer nie znajduje karty WiFi - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Komputer nie znajduje karty WiFi (/komputer-nie-znajduje-karty-wifi-27500-t)

Komputer nie znajduje karty WiFi - Topaz91 - 20.10.2012 00:10

Mam pewien problem, kilka dni temu zakupiłem laptopa Lenovo G580, jednak laptop ten nie miał zainstalowanego systemu operacyjnego, ani też nie byly dołączone jakiekolwiek płyty ze sterownikami
Sam własnoręcznie zainstalowałem Windows 7 Professional, a nastepnie wziąłem sie za instalacje poszczególnych sterowników i wszysto szło gładko póki nie przyszedł czas na stery karty od WiFi
Przetestowałem kilka wersji takich sterowników ze strony producenta i zaden nie działał
Okazało się ze komputer nie wykrył tej karty sieciowej od WiFi (tj. w managerze urządzeń nie pojawia sie nic na temat WiFi)
sprawdzałem w BIOSie i wiem ze taka karta jest wbudowana i jest włączona przez bios, próbowałem tez uzywac klawiszy funkcyjnych (Fn+F5) jednak tez nie przyniosly żadnego skutku
Brakuje mi juz pomysłów co dalej robić.. Błagam o pomoc i będę wdzięczny za jakieolwiek wskazówki i podpowiedzi

RE: Komputer nie znajduje karty WiFi - thermalfake - 20.10.2012 23:15

Postaw jeszcze raz system na świeżo poinstaluj wszystko ze strony oprócz karty wireless.
Wejdź do managera urządzeń, zobacz co się kryje pod nie wykrytmi urządzeniami, kliknij na to ppm, zakłądka szczegóły i z listy wybrać identyfikator sprzętowy. Pokaż tu screen to zobaczę co to za układ WLAN.

RE: Komputer nie znajduje karty WiFi - Topaz91 - 21.10.2012 10:26

Klik

Podaje to w linku bo coś z wrzucanie obrazów tutaj nie wychodzi
mam nadzieję że to nie sprawi dużych problemów

To powinno być to (kontroler sieci) dlatego, że w momencie gdy wyłączę WiFi w biosie wtedy wykrzyknik z opcją kontroler sieci znika

RE: Komputer nie znajduje karty WiFi - thermalfake - 21.10.2012 11:34

VEN -> 168C
DEV -> 002B
Atheros 802.11a/b/g/n

Prosiłbym, żebyś jeszcze podał dokładny model widoczny spod spodu.

RE: Komputer nie znajduje karty WiFi - Topaz91 - 21.10.2012 13:08

Laptop Lenovo G580, Model 20150
I właśnie tu sie zaczynają dla mnie schody gdyż na stronie producenta sterowniki dla G580 są tylko dla dwóch modeli - 2189 oraz 2689 a o tym model nic nie jest wspomniane..

RE: Komputer nie znajduje karty WiFi - thermalfake - 21.10.2012 16:57

Sprawdziłem w pliku inf dla jedynej paczki od atheros'a ze strony lenovo i nie ma na liście obsługi urządzenia o tym identyfikatorze. Ale spróbuj bo nie wiem czy plik był aktualizowany. Oczywiście ze świeżym systemem bo nie wiem co tamte sterowniki narobiły.
Google pod tymi numerkami wypluwa Atheros AR9285 ale na często zaglądanej stronie czeskiej atherosa nie ma nic dla tego sprzętu.
Spróbuj jeszcze tej paczki http://www.atheros.cz/atheros-inf-file.php?inf=257&chipset=21&system=6 a jak nie to DriverMax czy coś tego pokroju.

RE: Komputer nie znajduje karty WiFi - Topaz91 - 21.10.2012 19:45

DriverMax załatwił całą sprawę, wyszukał i zainstalował stery za mnie
Dzieki Wielkie thermalfake ZacieszaczD!!

Temat mozna zamknąć Uśmiechnięty))))

Komputer nie znajduje karty WiFi (rozwiązany) - LadyInBlue - 21.10.2012 19:49

Wątek rozwiązany.