Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Zacinanie się komputera po instalacji sterowników (/zacinanie-sie-komputera-po-instalacji-sterownikow-27360-t)

Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - Krzychu21 - 14.10.2012 17:21

Witam, tak jak w temacie - gdy zainstaluję sterowniki do karty graficznej komputer zacina mi się podczas uruchamianiu systemu, aby go uruchomić muszę wejść w tryb awaryjny i odinstalować sterowniki.

Konfiguracja komputera:
Procesor: AMD Athlon 2,4GHz
Płyta główna: ASUS M2N Plus Vista Edition
Dysk twardy: SAMSUNG HD321KJ 320GB
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 8600GT 512MB
System: Windows 7 Ultimate 32-bit
Zasilacz: GPS-500AB 500W

Zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ mam problem, który ciężko mi rozwiązać i z tego co widziałem jest tu kilku specjalistów, którzy być może dadzą radę rozwiązać mój problem Cwaniak

Pozdrawiam.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników. - rafal723 - 14.10.2012 17:41

A próbowałeś ze starszymi sterownikami (poprzednia wersja, albo jeszcze poprzednia) ?

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników. - Krzychu21 - 14.10.2012 18:14

Z tym problem następny mam, a mianowicie - "Praca programu instalacyjnego NVIDIA zakończyła się niepowodzeniem".
Taki komunikat jest u mnie wyświetlany niezależnie od tego, którą wersję sterownika próbuję zainstalować.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników. - rafal723 - 14.10.2012 20:26

Pobierz DriverMax i przez niego sterowniki, tylko uprzednio (przed instalacją) usuń doszczętnie obecne.

DriverMax 6.36

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników. - thermalfake - 14.10.2012 21:22

W wierszu poleceń
C:\sciezka_do_instalatora_nvidia\setup.exe -log:"C:\NVlog" -loglevel:6
Podeślij plik log z tego katalogu do sprawdzenia.
Gdyby żaden sposób już nie pomógł rozważ naprawę systemu przez reinstalację (z zachowaniem danych i ustawień)
http://www.sevenforums.com/tutorials/3413-repair-install.html

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników. - Krzychu21 - 14.10.2012 21:31

Robiłem tak i nic to nie dało, gdyby nie to, że nie mogę wybrać odpowiedniej rozdzielczości to może nie przeszkadzałby mi aż tak ten brak sterowników, ponieważ w gry i tak nie mam czasu grać.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - peciaq - 16.10.2012 00:30

Próbowałeś programów które tak jakby same odwalają robotę? Uśmiechnięty Chodzi mi o soft typu DriverMax czy Slim Drivers.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - Krzychu21 - 16.10.2012 14:37

(16.10.2012 00:30)peciaq napisał(a):  Próbowałeś programów które tak jakby same odwalają robotę? Uśmiechnięty Chodzi mi o soft typu DriverMax czy Slim Drivers.

Próbowałem DriverMax, spróbuję jeszcze tego drugiego i napiszę.

EDIT: Próbowałem obydwoma programami i wtedy podczas uruchamianiu systemu wyskakuje BlueScreen. Dodaję zdjęcie, słabej jakości, ale da się wyczytać co się wyświetla w tym BlueScreen'ie Cwaniak

[Obrazek: 73084153442004654346.jpg]

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - thermalfake - 16.10.2012 20:22

Ogólnie ten błąd 0x116 jest nie do naprawy. Postaw system na czysto i poinstaluj sterowniki. Co ten błąd oznacza możesz znaleźć forum. Teraz będzie tylko pytanie czy po formacie wróci wszystko na swoje miejsce czy grafika pomimo tego jest walnięta.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - Krzychu21 - 20.10.2012 13:41

Zrobiłem format, a problem dalej występuje - zarówno paski na ekranie np. przed uruchamianiem systemu ukazuje się ekran z płyty głównej, na którym są paski, a także po instalacji sterowników do grafiki wyskakuje BlueScreen podczas uruchamiania systemu.

Co dalej robić? Karta graficzna padła?

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - thermalfake - 20.10.2012 18:36

Tak zwane śmieci spowodowane wadliwymi pamięciami GDDR na grafice lub uszkodzony układ BGA (chip grafiki z gniazdem). Jak to się dzieje zaraz po uruchomieniu to na bank grafika.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - rafal723 - 20.10.2012 20:22

(20.10.2012 13:41)Krzychu21 napisał(a):  paski na ekranie np. przed uruchamianiem systemu ukazuje się ekran z płyty głównej, na którym są paski, a także po instalacji sterowników do grafiki wyskakuje BlueScreen podczas uruchamiania systemu.

Co dalej robić? Karta graficzna padła?

A to czasem nie są artefakty ? Jeśli tak to karta graficzna do wymiany.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - Krzychu21 - 20.10.2012 20:48

W trybie awaryjnym wszystko wyświetla się poprawnie, w trybie normalnym komputer uruchamia się bez problemów po uprzedniej deinstalacji sterowników.
Karta została dziś wyczyszczona, spróbuję popytać kogoś czy pożyczyłby jakąś kartę, wtedy sprawdzę czy będzie działać, jeśli tak to będę wiedział co jest zepsute.

A co Wy mi doradzacie jeszcze zrobić?

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - thermalfake - 20.10.2012 21:51

To nie musi się dziać za każdym razem. Póki co podmiana na inny egzemplarz.

RE: Zacinanie się komputera po instalacji sterowników - Krzychu21 - 01.11.2012 18:28

Dodam jeszcze, że podczas słuchania muzyki, nieważne, czy na internecie czy na komputerze dźwięk zacina się na ok. 2 sekundy, a potem leci dalej. Raczej nie wina głośników, ponieważ gdy podłączę głośniki pod telefon to muzyka leci bez żadnych zacięć. Czyżby padła płyta główna? Smutny

PS. Wczoraj pożyczyłem od kumpla kartę graficzną, ale nie zwróciłem uwagi na to, że miała ona inne złącze AGP...
Witam, przepraszam, że post pod postem, ale komputer już działa i przyczyną tych problemów była jednak karta graficzna, załatwiłem inną i już wszystko działa.

Zacinanie się komputera po instalacji sterowników (rozwiązany) - Zguba25 - 05.12.2012 21:41

Wątek rozwiązany.