![]() |
Grupowanie folderów według nazwy - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Grupowanie folderów według nazwy (/grupowanie-folderow-wedlug-nazwy-2713-t) |
Grupowanie folderów według nazwy - krzychud1 - 27.11.2009 03:08 Witam, właśnie przesiadłem się na 7 z XP i mam pytanie odnośnie grupowania folderów/plików według nazwy. W 7 tworzone są grupy: A-G, H-M itd., czy jest możliwość grupowania tak jak w XP, czyli foldery na literę A, na B, C itd.? Mam nadziej, że rozumiecie o co mi chodzi ![]() RE: Grupowanie folderów według nazwy - krzychurog - 29.01.2010 17:40 Witam. To mój pierwszy post tutaj, więc wypada się przywitać ![]() ![]() A przechodząc do konkretów, mam identyczne pytanie jak kolega wyżej... Obawiam się jednak, że jest to niemożliwe, bo pewnie taka podpowiedź już by się tutaj pojawiła... A może po prostu post kolegi w jakiś sposób został pominięty? ![]() Pozdrawiam! RE: Grupowanie folderów według nazwy - Lalik - 29.01.2010 17:47 Klikasz prawą myszką w folderze gdzie chcesz pogrupować i dajesz grupuj według na samym dole masz więcej i tak sobie wybierasz co tylko chcesz jest i nazw, zaznaczasz ptaszka i masz ![]() RE: Grupowanie folderów według nazwy - krzychurog - 29.01.2010 17:56 Chyba się nie rozumiemy.... Otóż, jak kliknę prawym/grupuj według/nazwa to powstaje 5 grup: 0-9, A-G, H-M, N-R, S-Ż. A mi chodzi o to aby każda litera alfabetu stanowiła osobą grupę i tym samym np. zamiast jednej grupy A-G powstało 7 grup: A, B, C, D, E, F, G. Mam nadzieję, że teraz jest jasno. Pozdrawiam. RE: Grupowanie folderów według nazwy - ihatebuffering - 29.01.2010 18:13 Chodzi Ci chyba o sortowanie. Dajesz prawy przycisk myszy, sortuj i według nazw. Przecież w XP jest tak samo :| RE: Grupowanie folderów według nazwy - krzychurog - 29.01.2010 18:36 :/ Nie chodzi mi o sortowanie... tylko o GRUPOWANIE W XP owszem, było coś takiego i właśnie tego chciałbym w Windows 7. Z tym że w XP wyglądało to tak: [prawy myszy]->Rozmieść ikony według->Pokaż w grupach.... A tutaj tego brakuje. W XP wyglądało to wówczas: np. plik "agata.doc" przyporządkowany był do grupy A; plik "dorota.doc" do grupy D; plik "teresa.doc" do grupy T; a plik "zosia.doc" do grupy Z. A w 7 jest tak że: plik: "agata.doc" przyporządkowany jest do grupy A-G; plik: "dorota.doc" przyporządkowany jest również do grupy A-G. Podobnie z pozostałymi plikami, z tym że zamiast do osobnych grup T i Z trafiają do jednej: S-Z. RE: Grupowanie folderów według nazwy - ihatebuffering - 29.01.2010 21:25 Niestety nie wiem jak to ustawić a najprawdopodobniej się nie da no chyba, że da się to jakoś zmienić w rejestrze ale o tym mi nic nie wiadomo. RE: Grupowanie folderów według nazwy - slump - 30.01.2010 05:10 Niestety nie da się, już w Viście to usunięto i Ms mętnie się z tego tłumaczy, wygląda to tak, ze sami nie wiedzą kiedy i dla czego to zmienili. Stwierdzili, że rozważą możliwość przywrócenia tej opcji w sp, jednak ani nie określi w którym ani tego nie obiecali. Na chwilę obecną nie ma rozwiązania, chyba, że ktoś soc znajdzie. To niestety chyba wyczerpuje ten temat ![]() RE: Grupowanie folderów według nazwy - krzychurog - 31.01.2010 14:00 No to w takim razie pozostaje mi tylko podziękować za odpowiedzi... Osobiście bardzo brakuje mi tej opcji, no ale cóż: MS - siła wyższa ![]() Pozdrawiam! |