![]() |
Rozwiązany Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku (rozwiązany) (/windows-7-i-windows-xp-na-jednym-starym-dysku-rozwiazany-2710-t) |
Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku (rozwiązany) - Telcontar - 26.11.2009 22:40 Witam posiadaczy Siódemki ![]() Przeczytałem wiele postów o podobnej tematyce, ale mojego problemu nikt nie miał, więc zakładam nowy wątek. Otóż kupiłem nowy komputer. Na czystej partycji C zainstalowałem Windows 7 - wszystko pięknie hula. dwa dni temu moja Pani stwierdziła, że zagrałaby sobie znów w Diablo II. Po wielu próbach uruchomienia gry - poddałem się. Albo musi grać w okienku, albo tak jakby Winda wyświetlała 16 kolorów. Porzuciłem więc daremne próby i wpadłem na genialny pomysł. Pomyślałem, że podepnę stary dysk, gdzie zainstalowany jest już Windows XP i spod niego będę uruchamiał wspomnianą grę. Teraz pytanie do ekspertów: Jak zrobić z tego boot menu? Da się w ogóle? Tylko nie mówcie, że mam przeinstalować Windows 7 bo to odpada. Windows XP (a raczej dysk z nim) jest teraz na partycji F. Da się coś z tym wyczarować? Pozdrawiam RE: Windows 7 + Windows XP (stary dysk) - slump - 27.11.2009 00:20 Jeśli win XP jest na starym dysku bo rozumiem, zż do nowego kompa podłączyłeś dysk ze starego to na starym dysku na pewno jest sektor rozruchowy. W biosie przestawiaj aby z niego startował na czas potrzeby a później ustawiaj dla normalnej pracy na dysk nowy. To co napisałem jest problematyczne. Ale jeśli zostawisz dysk z XP w kompie już na stałe to będziesz miał 2 pracujące systemy. Jeśli tak chcesz to zrób tak: Pobierz i zainstaluj: [urln]http://pcxp.pl/Pliki.aspx?PlikID=7334[/urln] A następnie: Uruchom pobrany program, przejdź do zakładki Manage OS Entries, zaznacz opcję Add New OS Entry, a następnie w pole OS Name wpisz Windows XP (lub to co chcesz aby się pokazywało na liście jako nazwa tej instalacji Windows), z listy OS Type wybierz Windows Legacy i na koniec z listy OS Drive wybierz partycję, na której zainstalowany jest Windows XP. Zatwierdź wszystko klikając Apply Updates i ponownie uruchom komputer komputer. Powinny być 2 systemy do wyboru. RE: Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku - Admin - 29.11.2009 00:39 Polecam wątek: Windows XP i Windows 7 na jednym komputerze RE: Windows 7 + Windows XP (stary dysk) - Telcontar - 30.11.2009 21:50 (27.11.2009 00:20)slump napisał(a): Jeśli win XP jest na starym dysku bo rozumiem, zż do nowego kompa podłączyłeś dysk ze starego to na starym dysku na pewno jest sektor rozruchowy. W biosie przestawiaj aby z niego startował na czas potrzeby a później ustawiaj dla normalnej pracy na dysk nowy. Zrobiłem w pobranym programie tak, jak mi podpowiedziałeś. Efekt jest taki, że kiedy wybieram system ze starego dysku (Windows XP), to komputer mi się resetuje ![]() RE: Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku - slump - 01.12.2009 03:58 A zobacz czy możesz uruchomić starego Windowsa w trybie awaryjnym oraz czy jak masz podpięty tylko dysk z XP to tez tak się dzieje. RE: Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku - Telcontar - 01.12.2009 19:44 (01.12.2009 03:58)slump napisał(a): A zobacz czy możesz uruchomić starego Windowsa w trybie awaryjnym oraz czy jak masz podpięty tylko dysk z XP to tez tak się dzieje. A więc, jeśli odepnę dysk z Windows 7 i mam podpięty tylko ten z XP to system (XP) uruchamia się normalnie bez kłopotów. RE: Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku - slump - 01.12.2009 22:56 A jak masz podpięte oba i wybierzesz tryb awaryjny dla XP tez działa?. Jeśli nie to może ostatnia znana dobra konfiguracja? RE: Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku - Telcontar - 02.12.2009 16:06 (01.12.2009 22:56)slump napisał(a): A jak masz podpięte oba i wybierzesz tryb awaryjny dla XP tez działa?. Jeśli nie to może ostatnia znana dobra konfiguracja? Nie mam trybu awaryjnego dla XP ![]() Ale za to jak naciskam F8 podczas bootowania, to mi wyskakuje okienko z BIOSu z możliwością wyboru napędu, z którego ma być bootowany system ![]() ![]() RE: Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku - slump - 09.12.2009 15:31 Problem rozwiązany, czy kombinować dalej? RE: Windows 7 i Windows XP na jednym, starym dysku - Telcontar - 11.12.2009 22:53 (09.12.2009 15:31)slump napisał(a): Problem rozwiązany, czy kombinować dalej? Jak już napisałem wyżej - rozwiązałem problem inaczej. Przeinstalowałem system na starym dysku ( Windows XP ) i przy uruchamianiu komputera korzystam z opcji wyboru napędu, z którego ma się system uruchomić. Działa jak marzenie. Daję "POMÓGŁ" |